Clicky


CNV: Werkgevers omzeilen WWZ door flexkrachten te ontslaan

CNV: Werkgevers omzeilen WWZ door flexkrachten te ontslaan
07-05-2015 09:32 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

UTRECHT - De nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wordt massaal omzeild door werkgevers, volgens vakbond CNV. "Het gaat hier niet om een incident. Werkgevers ontslaan massaal tijdelijke en flexkrachten", concludeert CNV-voorzitter Maurice Limmen. Bij het CNV zijn afgelopen tijd meldingen over bijna tweehonderd organisaties binnengekomen. De meldingen kwamen met name binnen via het CNV Meldpunt WWZ. "Dit is geheel in strijd met de intentie van de WWZ en de geest van het sociaal akkoord."

Bij het CNV Meldpunt WWZ zijn melders van alle leeftijden en uit alle sectoren van de arbeidsmarkt binnengekomen. Opvallend is dat overheidsbedrijven en semi-overheid daarin sterk zijn vertegenwoordigd. Bovendien zijn over nagenoeg alle grote uitzendbureaus meldingen van ontslagen flexwerkers binnen gekomen.

Uitzendbureaus maken uitgebreid reclame over de adviezen die zij in huis hebben rond de invoering van de WWZ. Tegelijk beëindigen veel werkgevers het contract met uitzendkrachten en vindt er weinig doorstroming naar vaste contracten plaats. 

Limmen: "We hebben dat eerder gezien bij ING, maar het meldpunt laat zien dat het ontslaan van flexkrachten voor de invoering van de WWZ in bijna iedere sector gebeurt. De WWZ en de transitievergoeding zijn juist bedoeld om werknemers beter te scholen en de Nederlandse arbeidsmarkt te versterken. Ga je de wet omzeilen, dan ondermijn je die ambitie."

Goed werkgeverschap

"VNO-NCW heeft voor de afspraken in het sociaal akkoord getekend. Ik roep voorzitter Hans de Boer dan ook op zich klip en klaar hierover uit te spreken. Afspraak is afspraak."

Volgens Limmen zou het goed zijn als de overheid zichzelf als werkgever eens in de spiegel kijkt. "Het is opvallend hoeveel meldingen wij krijgen over ontslagen flexwerkers bij overheidsinstellingen. De overheid hoort zich als goede werkgever te gedragen."

Carrousel van onzekere banen

Uit meldingen die de afgelopen drie weken bij CNV binnenkwamen blijkt dat veel contracten voor bepaalde tijd, oproepcontracten en nul-uren-contracten niet meer worden verlengd. Het gaat daarbij om opeenvolgende contracten gedurende langere tijd waarbij mensen op dit moment met ontslag worden bedreigd. Veel melders geven aan dat ze te horen krijgen over zes maanden terug te mogen komen. "Maak er maar een lange vakantie van, dan heb je wat meer tijd voor de tuin", zo krijgen flexwerkers te horen.

"Het ontslaan van mensen met een flexcontract speelt vooral bij onderwijs, zorg, welzijn en andere (semi)overheidsdiensten. Deze diensten gedragen zich op dezelfde wijze als commerciële organisaties", concludeert Limmen. "Het is stuivertje wisselen tussen verschillende flexvormen: uitzenden, payroll, contracting. Werkgevers scheppen een carrousel van onzekere banen. Het is schrijnend om te lezen dat flexwerkers geen perspectief hebben op vast werk, nadat ze twee tot soms wel acht jaar werkzaam zijn geweest bij dezelfde organisatie."

CNV bereidt zaken voor

Een aantal melders zegt te beschikken over (schriftelijke) mededelingen van de bedrijfsleiding, waarin de WWZ als aanleiding voor het ontslag wordt genoemd. Dit bevestigt het beeld dat men deze mensen onder geen beding in vaste dienst wil nemen. Het CNV zal de meldingen inzetten om zaken op de bouwen om uitzendbureaus en werkgevers aan te pakken.