Clicky


Iran: Maersk Tigris wordt vrijgegeven nadat boete is betaald

Iran: Maersk Tigris wordt vrijgegeven nadat boete is betaald
06-05-2015 14:08 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

IRAN - Het vrachtschip Maersk Tigris, in beslag genomen door Iran, wordt binnen twee dagen vrijgegeven nadat er een boete is betaald, zegt het land. De Maersk Tigris werd op 28 april in beslag genomen nadat Iran beweerde daar het containerschip, varend onder de vlag van de Marshall Eilanden, zich in Iraanse water in de Straat van Hormuz waagde.

Volgens Marzieh Afkham, woordvoerster van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, volgde de inbeslagname van het schip na een juridische klacht van een Iraanse particuliere onderneming.

De woordvoerster meldde: “Op basis van de informatie die we hebben verworven, is het waarschijnlijk dat het geschil zal worden geregeld binnen twee dagen.”

Col. Steve Warren, een woordvoerder van het Pentagon, zei dat de Iraanse patrouilleboten ‘ongepaste’ waarschuwingsschoten op het schip afvuurden terwijl het de Straat van Hormuz in ging.

De kapitein van het schip weigerde in eerste instantie een Iraans bevel om zich verder in Iraanse wateren te bewegen, maar nadat de waarschuwingsschoten waren afgevuurd, volgde de Maersk Tigris het bevel op.

Volgens Warren gaf het schip een noodsignaal nadat de schoten werden afgevuurd. De Amerikaanse Marine stuurde vervolgens de USS Farragut, een torpedobootjager, om de situatie te bekijken.
Een patrouillevliegtuig van het leger kwam ook ter plaatse.

Hoewel de Maersk Tigris in Iraanse wateren was, zegt Warren dat schepen regelmatig de smalle zeestraat doorkruisen zonder incidenten onder de erkende autoriteit van de ‘onschuldige doorvaart’.

Er waren geen Amerikanen onder de bemanning, hoewel de Verenigde Staten de beveiligingsverantwoordelijkheden heeft met betrekking tot de Marshall Eilanden. Het grootste deel van de bemanning komt uit Oost-Europa en Azië.