Clicky


Schiphol mag alleen kosten voor luchtvaart doorberekenen

Schiphol mag alleen kosten voor luchtvaart doorberekenen
06-05-2015 11:48 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

AMSTERDAM - Schiphol mag de kosten van OV-chippalen en kaartverkoopautomaten op Schiphol Plaza niet doorberekenen aan de luchtvaartmaatschappijen. Deze kosten zijn onderdeel van het reizen per trein en horen daarom niet bij luchtvaart. Dat staat in het ontwerpbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de manier waarop Schiphol de kosten van luchtvaartactiviteiten zal berekenen van 2016 tot en met 2018.

Schiphol mag de kosten voor aanleg en beheer van een loopbrug tussen een parkeergarage en het vliegveld wél doorberekenen. Dit mag zij doen omdat de brug gebruikt wordt door vliegtuigpassagiers. Daarnaast wilden de luchtvaartmaatschappijen zelf graag dat de brug werd aangelegd.

Toezicht

Schiphol berekent in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen elk jaar kosten door die met luchtvaart en beveiliging te maken hebben. ACM houdt toezicht op deze kosten, zodat duidelijk is waarom en op welke manier Schiphol kosten aan luchtvaartmaatschappijen doorberekent.

Henk Don, bestuurslid van ACM: “Alleen kosten die gemaakt worden voor luchtvaartactiviteiten mogen doorberekend worden. Andere kosten dus niet. Consumenten betalen zo via hun vliegticket alleen mee aan de kosten die voor luchtvaart worden gemaakt en niet aan de kosten die bijvoorbeeld gemaakt moeten worden voor de trein op Schiphol.”

Naast de beoordeling van alle kostentoerekeningen heeft ACM ook specifiek gekeken naar de transparantie van de toerekeningen. Luchtvaartmaatschappijen en andere partijen die belang hebben bij dit besluit, hebben zes weken de tijd om te reageren.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)