Clicky


Freightliner Inspiration Truck: de eerste autonoom rijdende vrachtwagen in de VS

Freightliner Inspiration Truck: de eerste autonoom rijdende vrachtwagen in de VS [foto's+video]
06-05-2015 09:51 | Bedrijfsnieuws | auteur Tine van Knijff- van Hijum

LAS VEGAS/STUTTGART - De Freightliner Inspiration Truck met Highway Pilot systeem is 's werelds eerste autonome vrachtwagen die op de weg gebruikt mag worden; de staat Nevada heeft een licentie toegekend.

In juli vorig jaar gaf Daimler Trucks 's werelds eerste demonstratie van een autonome truck in actie, de Mercedes-Benz Future Truck 2025 reed langs een afgezet deel van de A14 autobahn nabij Magdeburg. De Inspiration Truck is nu de volgende mijlpaal op weg naar serieproductie van het Highway Pilot-systeem. De ontwikkelingsingenieurs van Daimler Trucks hebben het systeem overgebracht naar het Amerikaanse merk Freightliner en aangepast voor gebruik op de Amerikaanse snelwegen. Het resultaat: de staat Nevada certificeerde niet minder dan twee Freightliner Inspiration Trucks voor reguliere werkzaamheden op de openbare weg.



Highway Proef op de Amerikaanse wegen
De Freightliner Inspiration Truck is gebaseerd op het in serie geproduceerde US Freightliner Cascadia model, maar met de toevoeging van de Highway Pilot technology. De laatste omvat een frontradar en een stereocamera plus beproefde assistentiesystemen zoals de Adaptive Cruise Control, zoals te zien is in de standaard Freightliner Cascadia modellen en de Mercedes-Benz Actros. Voor het krijgen van een vergunning voor gebruik op de openbare weg in Nevada werd de technologie verder ontwikkeld en de uitstekende interactie van componenten uitgebreid getest. Als onderdeel van de truck's zogenaamde Marathon Run reed de Freightliner Inspiration Truck meer dan 10.000 mijl (ruim 16.000 kilometer) op een testcircuit in Papenburg, Duitsland.
Ondanks de gemeenschappelijke technologieën zijn de Freightliner Inspiration Truck, de Mercedes-Benz Future vrachtwagen en de standaardvoertuigen van beide merken, aparte concepten.



Hoe de Freightliner Inspiration Truck werkt
Zodra de Freightliner Inspiration Truck veilig op de snelweg is, kan de bestuurder het Highway Pilot system activeren. Het voertuig schakelt naar de autonome modus en past de snelheid aan aan het overige verkeer.
Het Highway Pilot-systeem maakt gebruik van een complexe stereocamera en radarsystemen met functies zoals rijbaan-houden en botsing-preventie. Het regelt de snelheid, de remmen en stuurt. Deze combinatie van systemen zorgt voor een autonoom voertuig dat veilig onder uiteenlopende rijomstandigheden kan werken. De vrachtwagen volgt automatisch geposte snelheidsbeperkingen op, past de afstand tot de voorligger aan en maakt gebruik van de stop-and-go-functie tijdens het spitsuur.



Het Highway Pilot systeem start geen passerende manoeuvres. Deze moeten worden uitgevoerd door de bestuurder. Hetzelfde geldt voor het verlaten van de snelweg en het wisselen van rijstrook. De gebruikersinterface van de Highway Pilot houdt de bestuurder visueel op de hoogte van de huidige status, deze aanvaardt ook instructies. De bestuurder kan de Highway Pilot handmatig in- en uitschakelen en kan het systeem op elk moment overschrijven. Als het voertuig niet meer in staat is om cruciale aspecten van haar omgeving te verwerken, bijvoorbeeld als gevolg van de aanleg van wegen of slecht weer, wordt de bestuurder gevraagd om de controle weer over te nemen. Naast een visuele aanwijzing in het instrumentenpaneel is er ook een geluidsmelding.



Autonoom rijden door vrachtwagenchauffeurs
Daimler Trucks heeft bestudeerd welke invloed het autonome rijden heeft op de aandacht van de bestuurder in de truckcabine, tijdens de reis. Een projectteam van Daimler Group Research deed onderzoek met bestuurders op een gesloten testcircuit.
Elk van de zestien deelnemers reed met een vrachtwagen met Highway Pilot-systeem en met twee verschillende conventionele vrachtwagens, vier uur lang zonder pauze. Tijdens de vier uren rijden werden EEG- en ECG-metingen verricht bij de chauffeurs. Van de deelnemende chauffeurs hadden er twaalf geen ervaring met een autonoom rijdende vrachtwagen. Na de testen verklaarden zij dat ze snel gewend waren geraakt aan de Highway Pilot en bevestigden ze dat dit systeem het rijden aanzienlijk eenvoudiger maakt.



De resultaten van de studies tonen aan dat een bestuurder meer aandacht toont en beter in staat is om te presteren met het gebruik van het Highway Pilot system. Het syteem stelt de rijder in staat ook andere taken uit te voeren, in plaats van alleen rij-gerelateerde taken. Slaperigheid werd verlaagd met 25 procent wanneer de wagen werd gebruikt in autonome modus.

Deze resultaten geven ook aan dat bestuurders alerter zijn en meer aandacht hebben tijdens het rijden in de autonome modus. Zo was het mogelijk om te bewijzen dat de technologie in de Freightliner Inspiration Truck leidt tot bestuurders die aanzienlijk meer geconcentreerd zijn. Dit vertaalt zich niet in de laatste plaats in meer veiligheid voor alle weggebruikers.