Clicky


Geen explosieven in auto schutters Garland

Geen explosieven in auto schutters Garland
04-05-2015 20:05 | Buitenland | auteur De Redactie

GARLAND - In de auto van de twee mannen die zondagavond het vuur hebben geopend op een bewaker van een wedstrijd voor Mohammed-cartoons in het Amerikaanse Garland zijn geen explosieven gevonden. De politie prijst zich gelukkig de mannen te hebben doodgeschoten 'voor ze het terrein konden binnendringen en nog iemand konden neerschieten', zei politieman Joe Harn.

De twee aanvallers bedienden zich van aanvalsgeweren, zei Harn. Ze verwondden een bewaker, maar werden vervolgens zelf gedood door een politieagent. De politie heeft een appartement in Phoenix en de auto van de schutters doorzocht. Verscheidene verdachte voorwerpen uit de auto zijn uit voorzorg opgeblazen, maar bleken zelf niet explosief.

In het Curtis Culwell Center was door het American Freedom Defense Initiative uit New York een wedstrijd georganiseerd voor de beste Mohammed-cartoon, met een hoofdprijs van tienduizend dollar. PVV-leider Geert Wilders hield er een toespraak, maar had kort voor de schietpartij het centrum verlaten. Of hij een doelwit was is onduidelijk.

Een van de schutters heette volgens een bron bij de politie Elton Simpson. In diens woning zou de politie huiszoeking verrichten. Mogelijk gaat het om de Elton Simpson die in 2006 nietsvermoedend met een FBI-agent zijn voornemen deelde om naar Somalië te reizen. De FBI hield de islamitische Simpson destijds in de gaten omdat hij omging met een man die een terreurcel in de staat Arizona zou hebben willen opzetten. Simpson werd uiteindelijk veroordeeld voor het afleggen van een valse verklaring, maar niet voor terreurdaden of -plannen.

De bewaker die het tweetal zondagavond neerschoot heeft een beenwond opgelopen, zei de politie. Hij is inmiddels al weer uit het ziekenhuis ontslagen. (Novum/AP)