Clicky


Lezers Transport Online: schaf rijverboden af

Lezers Transport Online: schaf rijverboden af
04-05-2015 16:30 | Transport Online | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DE WESTEREEN - In landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Spanje worden met grote regelmaat rijverboden afgekondigd, in verband met bijvoorbeeld feestdagen. Nederland doet niet aan rijverboden, evenals bijvoorbeeld België en Engeland. Gevolg voor Nederlandse chauffeurs is vaak dat ze aan de grens met bijvoorbeeld Duitsland moeten wachten tot een rijverbod daar is opgeheven, voordat ze het land in mogen rijden. Tijd is geld en de klant wil zijn producten, dus de chauffeur heeft geen vrije dag, maar rijdt zodra het rijverbod afgelopen is over de grens.

De redactie van Transport Online vroeg vandaag op Facebook aan haar lezers: rijverboden houden of niet? De lezers konden kiezen uit antwoord A:Tuurlijk, respect voor de feestdagen in ons land en andere landen, of antwoord B: Stoppen met al die rijverboden, levert alleen maar rust- en laden/lossen-problemen op voor chauffeurs. Ook vroeg de redactie of er een antwoord C mogelijk is, een andere oplossing voor dit probleem.

Voor 'jan joker' stilstaan

De meerderheid van de Facebooklezers ziet graag dat de rijverboden afgeschaft worden. "In een 24/7 economie moet je ook 24/7 kunnen werken", was een korte motivatie. Een andere lezer refereerde aan Engeland, dat geen rijverboden hanteert: "Ga gewoon rijden. Kijk naar Engeland, Engeland heeft een betere economie!" Als argument werden ook parkeerproblemen en de rijtijdenwet aangehaald: "Levert teveel problemen op. Bijvoorbeeld parkeerproblemen bij grenzen, als één land wel en een ander land geen rijverbod en feestdag heeft. Tevens kom je in de problemen met de rijtijdenwet."

Voor 'jan joker een dag stilstaan' wordt door de chauffeurs ook niet gewaardeerd: "De rest van de week wordt stressen, want alles draait gewoon door. Die dag moet je toch inhalen want dat wordt van je verwacht."

 



Eén van de reageerders had een oplossing: "Feestdag oké, bedrijven gesloten oké, transitverkeer gewoon door, dan ben je gelijk van een hoop gestress af." Die kreeg bijval van andere lezers: "Feestdag vrij, maar laat de chauffeur doorrijden om de economie door te laten draaien."

Doorrijden naar plaats van bestemming

Een andere reactie was om chauffeurs door te laten rijden naar de plaats van bestemming en ze daar te laten wachten, om ophoping aan de grenzen te voorkomen: "Laat het transport gewoon rijden naar hun bestemming in plaats van diverse landen die hun eigen rijverboden hanteren. Nu loopt het spaak met rij-/ en rusttijden en staan er grote groepen aan diverse grenzen te wachten om de dag in te halen 's nachts, met alle gevolgen van dien. Laat ze gewoon rijden naar hun bestemming, want bedrijven zijn dicht op feestdagen. Ze kunnen dan de auto's parkeren verspreid door Europa in plaats van allemaal op een hoop aan de grens."

De chauffeurs hekelen de gevaarlijke situaties aan de grenzen wanneer alle vrachtwagens tegelijk de weg weer op willen naar een opgeheven rijverbod. "Er staan wagens gevaarlijk geparkeerd en je krijgt vreemde en penibele situaties, de ongelukken vliegen je om de oren", is een deel van een reactie.

Van de zotte
Wachten aan een buitenlandse grens is erg vervelend, want tijd niet gereden is tijd die ook thuis doorgebracht had kunnen worden, toch? Facebookreactie: "Antwoord C. Respecteren van feestdagen maar geen rijverboden in verband met rij- en rusttijden. Het is toch van de zotte dat je door een rijverbod niet thuis kan komen?"

De redactie snapt de worstelingen van chauffeurs op de weg heel goed, maar om alle Europese neuzen één kant op te krijgen wat de rijverboden betreft... Om onze lezers te helpen publiceert Transport Online altijd (gratis!) de meest recente rijverboden.