Clicky


Bijzondere muurschilderingen bij Van de Pol Grondboringen

Bijzondere muurschilderingen bij Van de Pol Grondboringen [+foto's]
04-05-2015 10:33 | Overig | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEDEMSVAART - Bij Van de Pol Grondboringen in Dedemsvaart verrijzen deze week twee bijzondere muurschilderingen. Kunstenaar Cor Poldervaart schildert er één van acht bij vier meter op de voorkant van het bedrijfspand en één van vier bij vier meter op een deur. Eigenaar Harry Splinter van Van de Pol Grondboringen vindt dat het prachtig wordt.

“Cor schildert onze eigen vrachtwagens, de wagens waar we mee werken. Het is toch fantastisch als je zo’n schilderij op je pand hebt staan? Het geeft echt iets extra’s, een stukje uitstraling. Ons pand valt nu echt op, iedereen die het ziet vindt het erg mooi worden. Het is gewoon extra reclame.”

Harry Splinter kwam Cor Poldervaart tegen bij de Balkbrug Truckshow. Daar was de kunstenaar omdat één van de sponsoren, Viskaal Transport, er ook was. Poldervaart schilderde voor de kantine in het nieuwe pand van Viskaal een containerterminal. Van de Pol Grondboringen was ook sponsor van het evenement en raakte enthousiast over de schilderkunst van Poldervaart.

“Kun je bij mij op de wand ook iets moois maken, vroeg hij”, memoreert Poldervaart. “Vorig jaar hebben we dat al afgesproken. Dit jaar is het er pas van gekomen, ik moest het ook allemaal uittekenen natuurlijk.”



Het schilderen van de beide afbeeldingen duurt drie weken. De kunstenaar had er al twee weken op zitten en is afgelopen donderdag teruggekomen om het werk af te maken. “Ik hoop het deze week af te ronden.” De grote schildering omvat een grote boorinstallatie met daarbij twee vrachtwagens met laadkranen. Op de deur komt een klassieke Mac-vrachtwagen, op de dieplader daarvan staat de eerste Mercedes-vrachtwagen van Van de Pol Grondboringen. “Van een jaar of twintig geleden”, vertelt Poldervaart. “Het is een combinatie van klassiek en modern.”

De kunstenaar verblijft tijdens de werkzaamheden in een camper op het bedrijfsterrein. “Nou, een camper is het eigenlijk niet. Het is een oud Mercedes-vrachtwagentje. Nou, het is zo klein dat echte chauffeurs het geen vrachtwagen noemen maar een bestelbusje. Maar voor mij is het een vrachtwagen.”

Kunstenaar Poldervaart is helemaal idolaat van vrachtwagens. “Van kinds af aan wilde ik al vrachtwagenchauffeur worden. Ik ben het ook geweest, maar wilde ook andere dingen doen. Ik heb de Kunstacademie gedaan en ben tekenaar bij een reclamebureau geweest, maar ben altijd vrachtwagens blijven tekenen. Oude en nieuwe vrachtwagens.”

Poldervaart heeft ook plannen voor een boekje met honderd schilderingen van Kromhout vrachtwagens, een oud Nederlands merk. “Ik heb er al zeventig geschilderd. Ik hoop dat ik er een boekje van kan uitgeven, ik vind het zulk mooi werk. Maar eerst dit project afmaken.”