Clicky


Familiebedrijf Van Ziel klaar voor de volgende dertig jaar

Familiebedrijf Van Ziel klaar voor de volgende dertig jaar
01-05-2015 14:41 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

KAPEL-AVEZAATH - Transportbedrijf Van Ziel in Kapel Avezaath bestaat vandaag, vrijdag 1 mei, dertig jaar.  “Mijn vader, Klaas van Ziel, begon op 1 mei 1985 als eigen rijder in het vervoer van zeecontainers”, vertelt zoon Bart van Ziel.

“Hij zag al snel dat dat niks voor hem was. Daarna heeft hij een paar jaar gecharterd voor Jadico, in het tanktransport. Uiteindelijk kwam hij bij een Belgische klant terecht, Latex Co. in het Belgische Tiel, een producent van latex matrassen. Mijn vader is met zijn eigen bedrijf Van Ziel meegegroeid met Latex Co., van 1987 tot 2000. Zo’n zeven á acht jaar geleden veranderde die markt. De vraag naar latex matrassen daalde enorm, mensen wilden boxspring matrassen.”

Bart van Ziel vertelt dat het familiebedrijf toen een hele moeilijke periode doormaakte. “Mijn vader heeft mij toen gevraagd of ik binnen het bedrijf aan de slag wilde. Ik heb toegezegd, onder de voorwaarde dat we een hele andere koers gingen varen.”



Transportbedrijf Van Ziel ging vanaf dat moment richting de chemie. “We hebben eerst gecharterd bij grotere firma’s. Op een gegeven moment hadden we zeven eigen klanten, nu zijn dat er 53.” Op dit moment beschikt het bedrijf over vijftien trekkende en twintig getrokken eenheden.

“Daarbij opgeteld een aantal subcontracters rijden er dagelijks 25 auto’s door heel Noord-Europa. Tachtig procent gaat naar Duitsland”, vertelt Van Ziel.

Het Transportbedrijf vervoert basischemicaliën vanuit Antwerpen en Rotterdam naar Duitsland, en sinds zes jaar ook drinkwaterchemicaliën vanuit België en Duitsland naar 150 drinkwaterzuiveringen in Nederland. “Daar zijn we speciaal voor gecertificeerd.”



Bijzonder aan Transportbedrijf Van Ziel is dat het een echt familiebedrijf is. Vader Klaas van Ziel is ook nog actief. “Ja, hij is terug op de vrachtwagen. Hij vervoert dagelijks drinkwaterchemicaliën”, vertelt Bart van Ziel trots. “Daarnaast doet hij onderhoud en de instructie van de chauffeurs.” Samen met zijn broer Nico heeft Bart de dagelijkse leiding. Ook moeder Marja werkt mee in het bedrijf. “We doen het met z’n vieren. En de chauffeurs natuurlijk. Die zijn ontzettend belangrijk voor ons. We zorgen ervoor dat we jongens hebben die net en secuur werken, dat is in deze branche heel belangrijk.”

De formule die het Transportbedrijf de laatste vijf jaar hanteert, werkt erg goed. “We zijn klaar voor de toekomst. We zijn de laatste vijf jaar superwinstgevend, terwijl we het acht jaar geleden echt niet makkelijk hadden. We zijn net op tijd omgeturnd. We staan voor kwaliteit, dat zegt ook onze slogan ‘It pays to care’. Op naar de volgende dertig jaar.”