Clicky


Overvallers Bredase juwelier tot 14 jaar vast

Overvallers Bredase juwelier tot 14 jaar vast
01-05-2015 13:27 | Binnenland | auteur De Redactie

BREDA - De vier Amsterdamse overvallers van juwelier Shivani in Breda moeten 11, 12, 13 en 14 jaar de gevangenis in. Dat besloot de rechtbank in Breda vrijdag.

De vier overvielen op 30 mei vorig jaar de juwelier aan de Haagdijk. Daarna sloegen ze op de vlucht en werden op de A16 en de A27 achtervolgd door de politie. Bij Meerkerk trokken ze een automobilist uit een auto, sloegen hem en stalen zijn auto. Daarnaast schoten ze op drie agenten.

Uiteindelijk werden ze in Nieuwland in de kraag gevat. De politie moest daarbij zelf ook schieten en raakte daarbij één overvaller in het been.

De rechtbank moest zich vooral buigen over de vraag of er al dan niet geschoten is op de agenten. De overval hadden de daders bekend. Maar er waren, ondanks verklaringen van de agenten dat er was geschoten, nergens kogels of lege hulzen gevonden.

De rechtbank oordeelt uiteindelijk dat twee van de vier daadwerkelijk schoten, twee keer op de snelweg en een keer vlak voor de aanhouding. Kogels en hulzen kunnen door voorbijrijdend verkeer zijn verdwenen en er waren veel getuigen die schoten hadden gezien, gehoord en zelfs geroken.

De twee daders die ook hebben geschoten, Farouk B. en Omar M., kregen 13 en 14 jaar opgelegd. De twee anderen hadden een kleinere rol, maar ook bij hen werd wel het medeplegen van de verschillende pogingen tot doodslag bewezen. Abdelhakim el O. werd weliswaar vrijgesproken van het medeplegen van de overval op de juwelier, maar was wel medeplichtig door het beschikbaar stellen van de vluchtauto. (Novum)