Clicky


Rijkswaterstaat plaatst gerenoveerde sluisdeur Prinses Irenesluis Wijk bij Duurstede

Rijkswaterstaat plaatst gerenoveerde sluisdeur Prinses Irenesluis Wijk bij Duurstede
30-04-2015 11:02 | Algemeen | auteur De Redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE - Rijkswaterstaat renoveert alle drie de hefdeuren van de westelijke (oude) sluiskolk van de Prinses Irenesluis te Wijk bij Duurstede. Van 7 t/m 11 mei wordt de derde en laatste gerenoveerde sluisdeur teruggeplaatst. De westelijke (oude) sluiskolk is voor alle scheepvaart gestremd van donderdag 7 mei 0.00 uur tot en met maandag 11 mei 24.00 uur. De duwvaartkolk is wel in bedrijf.

Renovatie hefdeuren volgens doorschuifsysteem

Rijkswaterstaat is in oktober 2013 gestart met deze renovatie, deze verloopt volgens een doorschuifsysteem van de hefdeuren. Als eerste is de middelste deur verwijderd, gerenoveerd op een scheepswerf en in mei 2014 teruggeplaatst als buitendeur (Lekzijde). De buitendeur is na zijn opknapbeurt teruggeplaatst als binnendeur (kanaalzijde). De toen weggehaalde binnendeur keert nu terug als middendeur. Daarmee rondt Rijkswaterstaat deze renovatie af.

Hinder

Tijdens de werkzaamheden is de westelijke sluiskolk gestremd. Naar verwachting geeft dit nauwelijks langere wachttijden voor schippers, de bredere duwvaartkolk is immers wel in bedrijf. De geplande werkzaamheden zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Het werk kan bij te slecht weer en/of te hoge/lage waterstanden worden uitgesteld.
De direct omwonenden krijgen beperkt te maken met (geluid) hinder van de werkzaamheden. Zij zijn hierover apart geïnformeerd.

De werkzaamheden

Belangrijk moment is het daadwerkelijke inhijsen van de hefdeur. Volgens de planning gebeurt dit op donderdag 7 of vrijdag 8 mei, het precieze tijdstip is vooraf niet aan te geven, er kunnen zaken mee- of tegenzitten. Belangstellenden worden omwille van de veiligheid op enige afstand gehouden. Het inhijsen gebeurt met een lier via de heftoren. Aanwezige kranen hijsen ander materieel en gereedschappen. Na het daadwerkelijke inhijsen wordt alles nog aangekoppeld en getest.