Clicky


Katwijk tegen verzoek Rijkswaterstaat voor vergrendeling brug A44

Katwijk tegen verzoek Rijkswaterstaat voor vergrendeling brug A44
30-04-2015 09:18 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

KATWIJK - Rijkswaterstaat heeft bij de provincie Zuid-Holland het verzoek ingediend om de brug in de Rijksweg A44 over de Oude Rijn (nabij de N206) te vergrendelen. Door de vergrendeling ontstaat een vaste brugconstructie. Deze maatregel geldt tot de naastgelegen nieuwe brug gerealiseerd is. Deze nieuwe brug maakt onderdeel uit van de RijnlandRoute, en is zelf ook een niet-beweegbare brug.

Door het verlenen van de ontheffing haalt de provincie het rond 2018 geplande definitief vastzetten van de brug over de Oude Rijn naar voren tot juli 2015, aldus de gemeente Katwijk. Wethouder Klaas Jan van der Bent: "Wij zijn bijzonder onaangenaam verrast door dit besluit. Het vastzetten van de brug leidt voor Katwijkse ondernemers tot grote financiële schade. Bovendien lopen hiertegen -vanuit de planvorming voor de RijnlandRoute- nog verschillende beroepszaken."

Door het vastzetten van de brug ontstaat er een maximale doorvaarthoogte van 5.40 meter. Dit betekent dat groot transport over de Oude Rijn, dat een hogere doorvaart nodig heeft, niet meer mogelijk is. Volgens de rijks Tracébesluiten (TB’s) en het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) voor de RijnlandRoute worden de bruggen in de A44 en de Torenvlietbrug verbreed en vastgezet. De werkzaamheden hiervoor starten rond 2018. Door dit vastzetten naar voren te halen, kunnen bedrijven hier ook niet meer op anticiperen met eventueel lopende orders, vindt Katwijk.

Het ‘tijdelijk’ vastzetten van de brug in de A44 is een gevoelig punt in Katwijk. De gemeente is in februari in beroep gegaan tegen het provinciale besluit de Torenvlietbrug vast te zetten als gevolg van de RijnlandRoute. Omdat de Tracébesluiten van het rijk – waarmee de bruggen in de A44 worden vastgezet – onder de Crisis- en herstelwet (Chw) vallen, kon de gemeente hiertegen geen beroep instellen.

Klaas Jan van der Bent: "Het besluit dat de provincie nu neemt over het vastzetten van de brug staat formeel los van de RijnlandRoute, maar het heeft wel hetzelfde effect. Groot transport over de Oude Rijn wordt hierdoor volledig belemmerd. Het is bij de provincie bekend dat er veel weerstand is tegen deze maatregel. Er is in een eerder traject een grote hoeveel zienswijzen hiertegen ingediend, en momenteel lopen er verschillende beroepszaken. Vanwege de Crisis- en herstelwet doet de Hoge Raad uiterlijk in de tweede helft van dit jaar een uitspraak in deze zaken. Ook vanwege de relatief snelle behandeling van de Raad van State hadden wij het chiquer gevonden als de provincie deze uitspraak had afgewacht. Nu rest ons niet anders dan het indienen van een zienswijze."

De provincie neemt naar verwachting voor de zomervakantie een definitief besluit.