Clicky


Acties dreigen voor hele technieksector na stuklopen cao-onderhandelingen

Acties dreigen voor hele technieksector na stuklopen cao-onderhandelingen
29-04-2015 10:11 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - Na een marathonsessie heeft werkgeversorganisatie FME de stekker uit de cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao voor 146.000 werknemers in de metalektro getrokken. Om samen met de 300.000 werknemers in de metaaltechniek een goede cao af te dwingen gaat CNV Vakmensen met de andere bonden acties voor de hele technieksector opzetten.

Participatiewet en WW

Onder de Cao metalektro, ook wel bekend als de grootmetaal, vallen bedrijven zoals DAF, Stork, ASML en VDL. CNV Vakmensen onderhandelaar Peter de Jong: "Het is stuitend dat de FME weigert afspraken te maken over de invulling van de participatiewet en de WW, hoewel dat in het sociaal akkoord wel is afgesproken. Zelfs nu het economisch goed gaat in de sector zien we zien dat de FME werknemers als bezuinigingspost beschouwt. Onze leden accepteren dit niet en dit dwingt ons tot actie."

Moderniseringsvoorstellen afgewezen

CNV Vakmensen heeft voorstellen heeft gedaan om tot modernisering van de cao te komen. De voorstellen betreffen maatwerk voor bedrijven die in de problemen zitten, een individueel opleidingsbudget om werknemers 'smart' te houden en het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

CNV-onderhandelaar De Jong: "Werkgevers zijn niet ingegaan op deze voorstellen. Dat bevestigt het beeld dat de werkgevers niet uit zijn op modernisering, maar op kostenbesparingen. Dat een sector die tamboereert met kreten als 'smart industries', maar niet op een innovatieve manier investeert is haar mensen, is tegenstrijdig. Daarnaast is het schrijnend te constateren dat juist in een sector die sterk vergrijst en zwaar werk wordt verricht de FME het recht van oudere werknemers om af te zien van overwerk en nachtdiensten wil beperken. Een dergelijke inperking gaat ten koste van de gezondheid van werknemers."

Bezuinigingen

De FME was niet bereid om meer dan twee keer 1,5 procent loonstijging voor de komende twee jaar te bieden, ingaande per oktober. "Dat is ver beneden de gemiddelde loonstijging en niet in lijn met de economische prestaties van de sector. Prestaties die mede dankzij werknemers worden gerealiseerd", aldus De Jong. Naast dit gering loonbod wil de FME geen bijdrage leveren in de gestegen ziektekosten, waardoor de netto loonstijging nog geringer zou worden.

Acties

Deze ontwikkeling betekent dat er geen nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden komen voor de 146.000 werknemers in de metalektro (grootmetaal). Omdat vorige maand ook onderhandelingen in de metaaltechniek (kleinmetaal, 300.000 werknemers) zijn stukgelopen, zal CNV Vakmensen samen met de overige bonden acties voorbereiden voor de gehele technieksector.

Foto's

  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • Bek en Verburg BV