Clicky


Meppelderdiepsluis dit jaar meerdere malen gestremd

Meppelderdiepsluis dit jaar meerdere malen gestremd
28-04-2015 11:36 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

MEPPEL - Dit jaar zal het Meppelerdiep ter hoogte van de Meppelerdiepsluis een aantal malen volledig gestremd zijn voor het scheepvaartverkeer. Dat betekent dat bedrijven in Meppel en Zwartsluis niet bereikbaar zijn vanaf het Zwartewater en vice versa.

Op dit moment zijn de data van de stremmingen nog niet vastgesteld. Zodra de planning definitief is opgesteld, informeert Rijkswaterstaat betrokkenen hierover.

Voor dit jaar worden een aantal meerdaagse volledige stremmingen voor de beroepsvaart en recreatievaart verwacht. Ten eerste zal het Meppelerdiep volledig gestremd worden om de val van de bestaande brug veilig te kunnen verwijderen. De bestaande brug wordt buiten werking gesteld en de kabels worden losgemaakt. De brug kan niet meer omhoog, omdat de balans wordt verwijderd. De bestaande brug wordt verwijderd om ruimte te bieden aan de sloop van het oude en de bouw van het nieuwe buitenhoofd en de nieuwe brug. Naar verwachting vindt dit deze zomer plaats.

De tweede stremming van het Meppelerdiep staat gepland vanwege de sloop van een deel van het oude sluishoofd. Het gaat om het deel van het buitenhoofd ter plaatse van de binnenkering (ebdeuren). Deze werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf een ponton midden in de vaarweg en vanaf de kade. Als het sluishoofd wordt gesloopt blijft de hoogwaterbescherming op orde. Dat kan door de sloop en bouw slim te faseren: onderdelen van de waterkering worden pas gesloopt als vervangende onderdelen beschikbaar zijn.

De sloop van de binnenkering vindt naar verwachting plaats in het najaar van 2015. De nieuwe ebdeur is dan al functioneel en de oude vloeddeuren zijn nog in bedrijf. Als de oude vloeddeuren worden gesloopt in 2016, is de nieuwe vloeddeur aangelegd en in bedrijf. Er is dus geen overstromingsrisico als het oude sluishoofd wordt gesloopt.

Door het gegarandeerde doorstroomprofiel is de waterafvoer van het Meppelerdiep naar het Zwartewater te allen tijde geregeld. Zo wordt voorkomen dat er wateroverlast ontstaat in Zwartsluis of Meppel.

Het wegverkeer ondervindt geen hinder, omdat de tijdelijke weg met de nieuwe brug in gebruik is. Wel geldt een snelheidsbeperking. De beroepsvaart en de recreatievaart zullen ruim van te voren op de hoogte worden gebracht van de stremmingen, belooft Rijkswaterstaat.

©Foto: Rijkswaterstaat