Clicky


Volga-Dnepr verwacht fikse brandstofbesparing door duurzame coating

Volga-Dnepr verwacht fikse brandstofbesparing door duurzame coating
24-04-2015 13:37 | Algemeen | auteur Tine van Knijff

OELJANOVSK (R) - De Russische luchtvaartmaatschappij Volga-Dnepr verwacht met behulp van een toonaangevende duurzame coating meer dan 100.000 dollar aan brandstof per jaar te besparen, per vliegtuig.

Een van Volga-Dnepr Airlines unieke An-124-100 vrachtvliegtuigen is al geschilderd met behulp van deze coating technologie. De coating is bedoeld om de aerodynamische kwaliteiten van het vliegtuig te verhogen om zo brandstofbesparing te kunnen realiseren.

Vladimir Drebnev, Senior Engineer bij Volga-Dnepr Airlines, verklaart: "Het Base coat/clear coat system wordt veel gebruikt op vliegtuigen over de hele wereld. De bovenlaag is gladder dan bijvoorbeeld polyurethaanlak en beschermt de basislaag van het schilderwerk tegen de invloed van ultraviolette straling. Door dit effect neemt de luchtweerstand tijdens een vlucht af en dit kan worden gemeten in termen van brandstofbesparing. Door gebruik van de coating, verwachten we de brandstofkosten van het vliegtuig met wel 1,5% te verminderen. De basislak geeft ook een fris geschilderde look voor een langere periode, zodoende levert het ook een besparing in het verfonderhoud op. Omdat deze lak beter vuilafstotend is hoeft het vliegtuig ook minder vaak schoongemaakt te worden."


Het vliegtuig (RA82079) zal worden gemonitord door de technische experts van Volga-Dnepr om het niveau van brandstofbesparing te peilen. Als de technologie de resultaten toont waarop de luchtvaartmaatschappij hoopt, zal het uiteindelijk worden toegepast op de rest van Volga-Dnepr's An-124-100 vloot.