Clicky


Laka naar Raad van State om transporten Urenco te stoppen

Laka naar Raad van State om transporten Urenco te stoppen
23-04-2015 13:51 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Tine van Knijff

AMSTERDAM - Stichting Laka, het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie, stapt naar De Raad van State om transporten van Urenco te stoppen. De Raad van State gaat zich buigen over het vervoer van uranium naar de Almelose verrijkingsfabriek Urenco.

Stichting Laka meldt dat bij Urenco met uranium wordt gespeculeerd en dat uraniumvervoer voor speculatie in Nederland verboden is. Als de Raad van State stichting Laka gelijk geeft, kunnen er geen nieuwe vergunningen voor uraniumvervoer naar Urenco worden afgegeven.

Uit hoorzittingen van de Amerikaanse senaat bleek eind vorig jaar dat de Amerikaanse bank Goldman Sachs speculeert met uranium. Dat doen ze, zo bleek uit de verhoren, wereldwijd op een aantal locaties. Eén van die locaties is het Urenco-terrein in Almelo. Dit heeft de minister van Economische Zaken Henk Kamp bevestigd in antwoord op vragen van GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Speculatie (en opslag en transport ten behoeve van speculatie) van radioactieve stoffen is in Nederland niet toegestaan. Speculatie met uranium is ongewenst, aldus Laka, omdat er hierdoor milieutechnisch gezien onnodig transport en opslag van uranium plaatsvindt. Daarmee worden omwonenden onnodig blootgesteld aan straling en risico op ongelukken. Ook is het mogelijk dat door speculatie meer uranium bij Urenco wordt verrijkt dan als er niet zou worden gespeculeerd. Aangezien Urenco verarmd uranium wat vrijkomt na verrijking opslaat als radioactief afval, komt er ook een grotere hoeveelheid radioactief afval vrij, wat het milieu onnodig zwaarder belast, meent Laka.

Daarom heeft Laka beroep aangetekend tegen recent afgegeven vergunningen van Nuclear Cargo GmbH uit Hanau (Duitsland) voor het vervoeren van uranium naar (onder andere) Urenco. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.