Clicky


CNV start meldpunt misstanden Flexwet

CNV start meldpunt misstanden Flexwet
17-04-2015 09:38 | Binnenland | auteur De Redactie

UTRECHT - Het CNV start vandaag een meldpunt voor werknemers die te maken krijgen met misstanden als gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Aanleiding voor het meldpunt zijn misstanden bij verschillende werkgevers, waarbij flexwerkers in de aanloop naar de nieuwe ontslagregels hun werk kwijtraken.

Per 1 juli veranderen de ontslagregels. Deze regels zouden flexwerkers meer duidelijkheid en zekerheid moeten bieden. "Maar in de aanloop naar 1 juli zien wij steeds vaker dat werkgevers de WWZ gebruiken om tijdelijke krachten te dumpen", zegt Arend van Wijngaarden, bestuurslid van CNV Vakcentrale. Binnen het bestuur heeft Van Wijngaarden de coördinatie van cao's in zijn portefeuille.

"Wij vrezen dat voorbeelden als ING, de vleessector en de belastingdienst slechts het topje van de ijsberg zijn. Deze praktijk strookt niet met de intentie van de wet en de afspraken die wij hebben gemaakt in het Sociaal Akkoord."

Werkgevers aanspreken

Het CNV wijst erop dat ook de werkgevers zich aan het Sociaal Akkoord hebben verbonden. Uitgangspunt van dit akkoord is: fatsoenlijk, eerlijk en motiverend werk voor iedereen. De WWZ en de daarin afgesproken transitievergoeding zijn een uitwerking van het sociaal akkoord.

Van Wijngaarden: "Het is teleurstellend te moeten constateren dat werkgevers vooralsnog niet in de geest van de wet handelen en kostenbesparingen centraal zetten. Het CNV wil nu zijn verantwoordelijkheid nemen en het acute probleem boven water krijgen."

Meldpunt

Het CNV roept iedereen op misstanden naar aanleiding van de Flexwet te melden op www.cnvmeldpunt.nl. Het CNV zal de werkgevers vervolgens aanspreken op hun verantwoordelijkheid, zoals eerder ook bij ING is gebeurd.

Op de website van het meldpunt is voor iedereen informatie te vinden over de WWZ. Alle werknemers met een tijdelijk contract, uitzend- of payrollovereenkomst en een oproepcontract kunnen door de nieuwe wet geraakt worden, het gaat om ongeveer één op de drie werkenden in Nederland. Onder jongeren is dit zelfs twee op de drie.