Clicky


PvdA stelt Kamervragen over 'flitsfaillissement' Princen TransMission

PvdA stelt Kamervragen over 'flitsfaillissement' Princen TransMission
10-04-2015 10:40 | Faillissementen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De recentelijke berichtgeving op Transport Online over het faillissement van Princen Transmission uit Weert heeft de leden van de Tweede Kamer, John Kerstens en Jeroen Recourt, beiden PvdA, aangezet tot het stellen van Kamervragen over het faillissement. Op 9 april hebben zij schriftelijke Kamervragen ingezonden aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, en de minister van Veiligheid en Justitite, Ard van der Steur.

Zij willen van de ministers weten of zij kennis hebben genomen van de artikelen op Transport Online over het flitsfaillissement van Princen Transmission en het feit dat FNV Transport en Logistiek het 'flitsfaillissement' wil aanvechten.

Misbruik pre-pack methode

Zij herinneren de ministers aan de eerdere flitsfaillissementen bij Neckermann en Estro Kinderopvang. En willen van de ministers weten hoe zij het flitsfaillissement bij Princen Transmission en de eerdere flitsfaillissementen bij genoemde bedrijven beoordelen. En of zij eveneens van mening zijn dat de pre-pack methode misbruikt wordt om op een goedkope manier van werknemers af te komen en de belastingbetaler voor de kosten te laten opdraaien.

"In hoeverre biedt de pre-pack methode werkgevers de mogelijkheid om medewerkers te ontslaan die op basis van het reguliere ontslagrecht niet ontslagen zouden zijn?", vragen zij.

Ook willen zij weten of de bewering van de vakbond klopt dat Princen medewerkers met een arboverleden en een zwangere vrouw niet mee over willen nemen na de voorgenomen doorstart.

"Is de bewering van de vakbond waar dat Princen een selectie heeft gemaakt aan de hand van oude verzuimverslagen en dat 'gezonde' mensen wel worden overgenomen? Hoe beoordeelt u deze gang van zaken? In hoeverre is de handelwijze van Princen volgens u in strijd met het afspiegelingsbeginsel?"

Herziening wetsvoorstel strafbaarstelling faillissementsfraude

De leden Kerstens en Recourt willen van de ministers weten of zij bereid zijn tot herziening van het wetsvoorstel tot strafbaarstelling bij faillissementsfraude met betrekking tot de pre-pack methode en het misbruik van deze methode. Daarnaast vragen zij de ministers hoe zij denken deze vorm van misbruk in de toekomst denken te kunnen voorkomen.

Bijlage: