Clicky


Russische vissersboot Dalny Vostok vergaat; tientallen doden

Russische vissersboot Dalny Vostok vergaat; tientallen doden
02-04-2015 11:22 | Algemeen | auteur Hans Kruizinga

MOSKOU - Een Russische vissersboot met 132 opvarenden is donderdag in de Zee van Ochotsk, voor het schiereiland Kamtsjatka, vergaan. Zeker 56 bemanningsleden zijn om het leven gekomen. Dat hebben de Russische reddingsdiensten gezegd.

Het hoofd van de reddingsoperatie zei dat 63 mensen zijn gered en dat van dertien opvarenden het lot nog ongewis is. Meer dan 25 vissersboten in de omgeving zijn naar de plek van het ongeluk gekomen om te helpen bij de reddingsactie. Een Mi-8 helikopter is door het Russische ministerie voor noodsituaties naar de onheilsplek gestuurd met reddingswerkers, artsen en medicamenten aan boord. Overlevenden worden naar ziekenhuizen in de stad Magadan gebracht.

Volgens reddingswerkers was het schip gaan kantelen omdat de ballast niet goed verdeeld was. Uiteindelijk kapseisde de trawler toen de bemanning probeerde een net van tachtig ton binnen te halen. Eerder werd er nog gespeculeerd dat de trawler, Dalny Vostok, in de ijskoude wateren ten oosten van Rusland mogelijk in aanvaring met een ijsschots was gekomen. Het vaartuig zond voor het ten onder ging geen noodsignalen uit. Uiteindelijk zonk het in slechts vijftien minuten tijd.

Onder de 132 opvarenden waren 78 Russen, 42 Myanmarezen en mensen uit Letland, Oekraïne en Vanuatu. (Novum/AP)