Clicky


FNV: 'Ondergang Princen TransMission is voorgekookt faillissement'

FNV: 'Ondergang Princen TransMission is voorgekookt faillissement'
01-04-2015 18:35 | Faillissementen | auteur Marcel van der Voort

WEERT - “Dit is een voorgekookt faillissement”, zegt bestuurder Henri Janssen van FNV Bondgenoten woensdag over de ondergang van PGV BV. Dit bedrijf is bekend als Princen TransMission en gevestigd aan de Maaseikerweg 165 in Weert.

“Het faillissement is maandag uitgesproken door de rechtbank Oost-Brabant en niet door de rechtbank in Roermond. Normaal gesproken zou dat daar terecht komen omdat het om een Limburgs bedrijf gaat”, legt Janssen uit.

“En dat komt omdat het gaat om een Pre-Pack-constructie (snelle doorstart na faillissement). Een nieuwe manier van werken die nog niet officieel is, maar door sommige rechtbanken wordt gebruikt. Niet in Limburg, maar wel in Brabant, vandaar de keus van de rechtbank."

"De huidige curator mr. A. Deterink is al op 20 maart aangewezen als stille bewindvoerder”, vertelt de vakbondsman verder.

"Hij heeft drie kandidaten voor doorstart van het bedrijf uitgezocht, waarvan één externe partij en twee ondernemingen van Princen. Eén daarvan heeft hij vrijdag uitgekozen, maandag is dat beklonken. En is het faillissement uitgesproken.”

Lijst met namen

“Wij zijn het oneens. Ik heb inmiddels een lijst onder ogen gekregen waarop de namen staan van de mensen die niet mee mogen naar de nieuwe onderneming. Zwangere vrouwen, mensen met een hernia, hartklachten of andere gezondheidsproblemen mogen niet mee. Evenmin mensen die eerder een petitie over een slechte Tijd-voor-Tijd-regeling hebben ondertekend.”

“Ik verwacht dat wij bezwaar tegen het faillissement gaan maken bij de rechtbank. Als dat niet het gewenste resultaat oplevert kunnen wij de overgang van onderneming claimen”, aldus Janssen.

“Dan moeten alle werknemers met hun rechten en plichten over naar de nieuwe onderneming. Wil de werkgever mensen ontslaan dan hoort dat via het UWV te gaan”, verduidelijkt hij.

Grote onzin

Als de nieuwsredactie van Transport Online in gesprek komt met curator mr. Deterink meldt hij net te hebben gesproken met Janssen van de FNV. “Ik heb dit zelden meegemaakt”, verzucht hij. “Deze man begint te roepen zonder eerst met mij te bespreken hoe het zit. En vertelt grote onzin”, voegt hij eraan toe.

“Ik ben vorige week maandag benoemd als stille bewindvoerder. Omdat ik weet dat dit kritiek kan opleveren doe ik er alles aan om te voorkomen dat het een één-tweetje wordt met de directeur van de betreffende onderneming”, verklaart de curator.

“Ik ben een week lang in gesprek geweest met directeur H. Princen. Ondertussen belde ik echter ook de concurrentie en stelde andere partijen van TransMission in de gelegenheid om een bod te doen. Vorige week vrijdag bleven de twee hoogste bieders over en die heb ik gevraagd om een bindend bod te doen. Die van Princen was het hoogste.”

“Ook heeft hij het meeste te bieden qua werkgelegenheid. Anderen bieden 3 maanden werk. Hij wil 70 van de 95 personeelsleden overnemen. Natuurlijk heb ik de schijn tegen dat de directeur de aandeelhouder is.”

“Ik heb de rechter-commissaris woensdag om toestemming gevraagd voor de doorstart door Princen. Hij heeft het goedgekeurd.”

Dan komt het gesprek op het lijstje met namen van werknemers die bij de doorstarter mogen gaan werken. Mr. Deterink: “Ik heb nog nooit meegemaakt dat zieke mensen bij een nieuwe onderneming worden aangenomen. Ik kan mij wel voorstellen dat ze er een baan krijgen zodra ze weer beter zijn.”