Clicky


'Lucht in cockpit mogelijk ziekmakend'

'Lucht in cockpit mogelijk ziekmakend'
31-03-2015 17:45 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De luchtkwaliteit in vliegtuigcabines van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vormt geen risico voor het functioneren van de bemanning. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag op basis van eigen onderzoek. Maar staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart) sluit niet uit dat de vieze lucht schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel van vliegpersoneel.

De afgelopen drie jaar werden er jaarlijks circa 150 'geurincidenten' in cabines gerapporteerd. Deze varieerden van smeulende ovens, elektrische sluiting, vogelaanvaringen tot motorgerelateerde voorvallen. In tientallen gevallen had dit effect op de gezondheid van cabinepersoneel. Het ging daarbij onder meer om hoofdpijn, keelklachten en lichte duizeligheid.

"In een aantal gevallen zijn er voorzorgslandingen gemaakt. Er zijn geen meldingen waaruit blijkt dat de cockpitbemanning niet of nauwelijks in staat was het vliegtuig veilig aan de grond te zetten", stelt de inspectie. Mansveld dringt in een begeleidende brief aan op een vervolgonderzoek in internationaal verband. (Novum)