Clicky


Commissaris Peter Wakkie beloningsbeleid bij ABN stapt op

Commissaris Peter Wakkie beloningsbeleid bij ABN stapt op
31-03-2015 17:23 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De maatschappelijke onrust over de salarisverhogingen bij staatsbank ABN AMRO heeft een eerste slachtoffer geëist. Peter Wakkie, de commissaris die bij ABN AMRO verantwoordelijk was voor het beloningsbeleid, stapte dinsdag per direct op.

Het besluit van Wakkie komt na de protesten vanuit de politiek, van de vakbonden en van het eigen ABN-personeel tegen de salarisverhoging met 100.000 euro voor zes topbestuurders. Die werd zondag teruggedraaid, nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag besloten had een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN uit te stellen.

Wakkie voelt zich verantwoordelijk voor het besluit over de salarisverhoging en de daarover ontstane ophef. Hij was al commissaris bij ABN AMRO sinds eind 2009. Kort voor hij zijn opstappen bekendmaakte, verdedigde hij de salarisverhoging nog in een interview met NRC Handelsblad. "Wij vonden dat de bestuurders aanspraak mochten maken op die verhoging van een ton. Ik had verwacht dat de minister anders zou reageren." Volgens Wakkie had Dijsselbloem in reactie op het hogere loon ook kunnen zeggen: "Dit besluit is onder mijn voorganger genomen. Wat ik ervan vind, is niet relevant."

Dijsselbloem liet daarop weten dat hij op 7 maart vorig jaar in een gesprek met de voorzitters van de raad van bestuur (Gerrit Zalm) en de voorzitter van de raad van commissarissen heeft gewaarschuwd voor schade voor de bank als de voorgenomen salarisverhoging in 2014 zou worden doorgezet. Dijsselbloem stelde dinsdag dat de top van ABN AMRO op zijn aandringen toen besloot af te zien van een variabele bonus van 2 ton over het jaar 2010. Maar de salarisverhoging van 16,7 procent (100.000 euro) werd wel doorgezet.

Dijsselbloem stelt in antwoord op Kamervragen dinsdagavond dat hij er in die gesprekken geen misverstand over heeft laten bestaan wat hij daarvan vond. "Tegelijkertijd heb ik erkend dat het juridisch en bestuurlijk correct is verlopen en aangegeven dat ik het in dat licht zal verdedigen." Dat is precies wat hij vorige week ook in de Kamer ook deed, aldus Dijsselbloem.

De Tweede Kamer wil nu snel in debat met de minister. Die moet eerst nog wel vragen beantwoorden over de relatie van ABN met oliehandelaar Gunvor, waarvan wordt vermoed dat het is gelieerd aan de Russische president Vladimir Poetin. (Novum)