Clicky


Storm maakt ochtendspits twee keer zo zwaar

Storm maakt ochtendspits twee keer zo zwaar
31-03-2015 10:00 | Weer | auteur De Redactie

RIJSWIJK - Omvergeblazen vrachtwagens, bomen op de weg en een ochtendspits die ruim twee keer zo zwaar als normaal is. De lentestorm heeft dinsdag voor flinke overlast gezorgd. De wind wordt nog harder en de avondspits kan ook flinke hinder ondervinden.

De wind blies vrachtwagens omver op onder meer de A6 (bij de Ketelbrug), de A50 (bij de Waalbrug en bij Veghel) en de N50 (Ramspolbrug). Daarachter stonden fikse files. Op de A35 bij Borne in Twente was een rijstrook dicht, nadat een boom was ongevallen. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond ongeveer 350 kilometer file. Op een normale dinsdagochtend is dat ongeveer 150 kilometer.

Schiphol kon niet alle start- en landingsbanen optimaal gebruiken. Reizigers moeten er daarom rekening mee houden dat vluchten later vertrekken of niet doorgaan. De KLM heeft een aantal vluchten geschrapt. Sommige vluchten naar Schiphol zijn uitgeweken. Het vliegveld van Rotterdam zegt ,,nauwelijks last'' van de wind te hebben. De treinen rijden over het algemeen volgens de dienstregeling. Wel rijden er minder intercity's tussen Amsterdam Centraal en Breda. Ook tussen Landgraaf en het Duitse Herzogenrath kunnen geen treinen rijden, omdat een boom op het spoor is gevallen.

Op de Westerschelde liep een containerschip aan de grond, hoogstwaarschijnlijk door de wind. Het gaat om de 292 meter lange Sea Land Meteor. De bemanning is in orde. De historische zeilschepen die zouden meedoen aan de Race of the Classics blijven in de haven van Rotterdam.

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer, code oranje in Friesland, Groningen, Drenthe en op Texel. Daar kunnen windstoten voorkomen tot 120 kilometer per uur. Op de Waddeneilanden staat windkracht 9. Dat kan in de middag zelfs windkracht 10 worden. In dat geval heeft Nederland de eerste zware storm sinds maart 2002. Voor de rest van het land blijft code geel (gevaarlijk weer) van kracht. (Novum)