Clicky


BYD levert dertien elektrische bussen aan Britse stad Nottingham

BYD levert dertien elektrische bussen aan Britse stad Nottingham
31-03-2015 09:40 | Nieuw Materieel | auteur De Redactie

ROTTERDAM - BYD gaat dertien elektrisch aangedreven, twaalf meter lange bussen met oplaadapparatuur leveren aan de Nottingham City Council (NCC). De overeenkomst is een gevolg van een aanbesteding die de Britse stad uitschreef en die aan BYD werd gegund. Al in een groot aantal Europese steden zijn tests uitgevoerd met volledig elektrisch aangedreven bussen van het Chinese merk. In Nederland rijden onder andere BYD-bussen op Schiermonnikoog en binnenkort ook op luchthaven Schiphol.

De aankoop in Nottingham wordt mede gefinancierd door een subsidie van £1.4 miljoen (€1.9 mln) van de DfT Green Bus Fund. De overige £2.1 miljoen (€2.9 mln) is opgehaald via het NCC Workplace Parking Levy. De dertien nieuwe bussen worden onderdeel van de bestaande vloot van 45 elektrische bussen en het uitbreiden van het tramproject binnen de stad van Nottingham. NCC werkt samen met diverse partners in Nottingham om alle vormen van vervoer te stimuleren: bus, taxi, tram, fiets en auto. Reizigers worden gestimuleerd om over te stappen naar milieuvriendelijk elektrisch vervoer, met lokaal gegenereerde stroom door afvalverbranding en zonnepanelen.

In de miljoenenovereenkomst geeft BYD, die de elektrische bussen eind 2015 zal leveren, een garantie van vijf jaar op de aandrijflijn van de bussen. De techniek is gebaseerd op BYD’s ijzer-fosfaat batterijentechnologie, die een grote actieradius en korte oplaadtijd mogelijk maakt. BYD is de grootste fabrikant van elektrische bussen ter wereld en de 12-meter bussen hebben al testritten uitgevoerd in 42 Europese steden. Busmaatschappijen roemen de BYD-bussen vooral vanwege de lagere prijs van elektriciteit vergeleken met diesel. De bussen voor de Nottingham City Council worden geleverd met een uitgebreid servicepakket. Dit omvat onder andere een opleiding voor chauffeurs en onderhoudsmonteurs.

Jane Urquhart, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening en Vervoer van de gemeente Nottingham, zegt dat de elektrische bussen die nu al operationeel zijn in de stad een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan het verminderen van geluidsoverlast en het verbeteren van de luchtkwaliteit. “Als stadsbestuur streven we naar stil, schoon en betaalbaar openbaar vervoer. Meer elektrische bussen betekent lagere operationele kosten en meer voordelen op het gebied van milieu en gezondheid in vergelijking met de traditionele, door diesel aangedreven bussen.” 

“Deze order is van groot belang voor BYD. Nottingham staat erom bekend voorop te lopen als het gaat om innovatieve oplossingen voor het openbaar vervoer en heeft uitgebreide ervaringen met elektrische bussen van andere fabrikanten”, aldus Isbrand Ho, Managing Director van BYD Europe.

“Het feit dat Nottingham na een uitgebreid evaluatieprogramma waar meerdere grote concurrenten onderdeel van uitmaakten gekozen heeft voor onze elektrische bussen, is zeer belangrijk voor ons. We verwachten dat andere grote maatschappijen het voorbeeld van Nottingham zullen volgen.”