Clicky


Eis werkstraf voor juwelier om wapenbezit

Eis werkstraf voor juwelier om wapenbezit
27-03-2015 16:13 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN BOSCH (Novum) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en tweehonderd uur werkstraf geëist tegen juwelier Willy S. uit Deurne wegens verboden wapenbezit.

Met het illegale vuurwapen werden vorig jaar maart twee overvallers in zijn zaak doodgeschoten. De vrouw van de juwelier, Marina, opende het vuur toen zij en haar man werden aangevallen. Daarvoor wordt ze niet vervolgd door het OM, omdat ze zichzelf en haar man mocht verdedigen. Ze dacht dat hij werd vermoord.

Het OM houdt in de eis tegen S. rekening met het feit dat de juwelier voor zijn leven moest vechten, maar vindt dat wapenbezit tot escalatie leidt, zoals op 28 maart 2014 is gebleken. S. zelf raakte ook gewond door een schot door zijn vrouw. Hij werd door zijn hand geschoten, zei raadsman Jan-Hein Kuijpers van S.

Kuypers vroeg om een gerechtelijk pardon, wat neerkomt op schuldigverklaring zonder straf. "Wat voegt deze eis toe aan het leed dat aan het echtpaar is toegebracht?", vroeg Kuijpers. Hij wees erop dat Marina opgenomen is geweest in een psychiatrische inrichting. Willy moet zich sterk houden en voor brood op de plank zorgen, aldus Kuijpers.

"Waarom Marina niet en Willy wel vervolgen?", vroeg Kuijpers aan het OM. "Willy werd bijna doodgeschoten door zijn eigen vrouw. De eis van dienstverlening kan beter besteed worden aan de begeleiding van Marina."

Buiten het vuurwapen vonden rechercheurs in de winkel ook een busje pepperspray en een stroomstootwapen. Ook deze wapens zijn verboden. Zij werden aangeschaft na een eerdere gewapende overval in 2010, bleek tijdens de rechtszaak vrijdag. "Het vuurwapen lag klaar voor gebruik", zei de officier van justitie. "Hier is gekozen voor eigenrichting. Onze samenleving is echter niet gediend met illegale bewapening. Ongecontroleerd wapenbezit kan leiden tot een escalatie van geweld." (Novum)