Clicky


Polen klaagt Russische luchtverkeersleiders aan

Polen klaagt Russische luchtverkeersleiders aan
27-03-2015 12:29 | Algemeen | auteur De Redactie

WARSCHAU - Militaire aanklagers in Polen hebben twee Russische luchtverkeersleiders in staat van beschuldiging gesteld wegens een vliegtuigongeluk in 2010 dat onder anderen aan de toenmalige Poolse president Lech Kaczynski het leven kostte. Dat heeft het Poolse openbaar ministerie vrijdag gezegd.

De Poolse aanklagers hebben hun Russische collega's verzocht een verhoor van het tweetal mogelijk te maken. De luchtverkeersleiders onderhielden destijds het contact met het presidentiële toestel, dat in slechte weersomstandigheden probeerde te landen op de luchthaven van Smolensk. De Toepolev 154M schampte boomtoppen en stortte op vijfhonderd meter van de landingsbaan neer. Alle 96 inzittenden kwamen om.

Een van de twee luchtverkeersleiders wordt direct verantwoordelijk gehouden voor de crash, de ander wordt verdacht van indirecte betrokkenheid. Ze zouden onbedoeld hebben bijgedragen aan de crash, omdat ze de piloten toestonden in dichte mist de landing in te zetten en hen onnauwkeurige instructies te geven. Het tweetal zou onder de Poolse wet tot acht jaar celstraf kunnen krijgen.

Justitie heeft ook enkele Poolse functionarissen aangeklaagd die de vlucht hadden georganiseerd en de bemanning aangesteld, ook al was die niet bevoegd met slecht zicht te vliegen. (Novum/AP)