Clicky


Geen overlevenden gevonden bij wrak vlucht 4U 9525 van Germanwings

Geen overlevenden gevonden bij wrak vlucht 4U 9525 van Germanwings [+foto]
24-03-2015 17:08 | Ongevallen | auteur De Redactie

PARIJS - Reddingswerkers hebben dinsdag met een helikopter de wrakstukken van de Duitse Airbus in de Franse Alpen bereikt, maar geen overlevenden gevonden. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls gezegd.

President François Hollande zei eerder op de dag al te vrezen dat niemand de crash had overleefd.

De Airbus 320 van de Duitse prijsvechter Germanwings was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf toen het toestel neerstortte. Of het toestel een noodsignaal uitstuurde voordat het in de problemen raakte is nog onduidelijk. Volgens de topman van Germanwings begon het toestel acht minuten voor de crash te dalen.

Het toestel met 144 passagiers en zes bemanningsleden stortte neer in een afgelegen gebied, op zo'n tweeduizend meter hoogte. Omdat de rampplek omringd is door bergen en er weinig begaanbare wegen of paden zijn is het de rampplek over de grond niet te bereiken. Wel zijn er vijfhonderd brandweerlieden en agenten in het gebied en cirkelen helikopters boven de rampplek om informatie te verzamelen.

Het vliegtuig is volledig uit elkaar gereten, zei een lokale politicus. "Het grootste wrakstuk is ongeveer zo groot als een auto."

Onder de slachtoffers is waarschijnlijk een flink aantal Duitsers. Volgens de minister van onderwijs van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen was er een middelbareschoolklas uit Haltern met zestien scholieren aan boord, die op uitwisselingsreis was in Spanje. De lokale politie heeft hier nog geen bevestiging van en de school wilde niet reageren.

De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve is onderweg naar de rampplek bij het plaatsje Méolans-Revels. Cazeneuve wordt vergezeld door de Duitse ambassadeur, Susanne Wasum-Rainer. Of er ter plaatse ook mensen zijn omgekomen of gewond geraakt is nog onduidelijk. In het gebied ligt het populaire skiresort Pra-Loup.

"Dit is een tragedie op ons grondgebied", aldus Hollande, die zijn medeleven heeft betuigd aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Een woordvoerder van Merkel liet weten dat de bondskanselier 'diep geschokt' is en woensdag naar Frankrijk afreist. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft met Merkel gesproken en een spoedzitting van zijn kabinet belegd. "Net als iedereen betreur ik dit intens treurige en dramatische incident", zei de Spaanse premier.

De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw waren al in Frankrijk voor een eerder gepland staatsbezoek en hebben met Hollande gesproken. Het staatsbezoek is afgelast.

De Duitse regering stuurt drie mensen naar Frankrijk om te helpen bij het onderzoek, zei een woordvoerder. De autoriteiten zijn bezig de identiteit van de passagiers te achterhalen.

Volgens de politiechef in Digne-les-Bains, zo'n zeventig kilometer van Méolans-Revels, was het dinsdag bewolkt maar hing het wolkendek niet bijzonder laag. Ook was er voor zover bekend geen sprake van turbulentie in het gebied.

De topman van Lufthansa, waarvan Germanwings een dochterbedrijf is, liet weten nog niet over meer informatie te beschikken. "Mijn medeleven gaat uit naar alle familieleden en vrienden van onze passagiers en bemanningsleden op vlucht 4U 9525", aldus Carsten Spohr. "Als onze angsten worden bevestigd is dit een donkere dag voor Lufthansa. We hopen dat er overlevenden worden gevonden." (Novum)