Clicky


VVD vrijwel alleen met strenge asielplan

VVD vrijwel alleen met strenge asielplan
23-03-2015 17:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De VVD staat in de Tweede Kamer vrijwel alleen met het nieuwe asielplan van de fractie. Alleen de PVV heeft steun uitgesproken. Nadat het plan zondag al was afgewezen door coalitiegenoot PvdA en de meeste oppositiepartijen, haalde ook het CDA het maandag onderuit.

In het plan pleit de VVD-fractie ervoor om de grenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Dat moet een einde maken aan de praktijken van mensensmokkelaars en de duizenden die bij een overtocht van Afrika naar Europa verdrinken in de Middellandse Zee.

De PvdA noemde het plan meteen onaanvaardbaar. CDA-leider Sybrand Buma noemt het maandag ,,een motie van wantrouwen tegen het eigen kabinetsbeleid''. Hij wijst erop dat het CDA al twee jaar pleit voor betere opvang in de regio en scherpere controles aan de buitengrenzen. Het kabinet zei steeds dat het niet nodig was, aldus de CDA-leider.

Buma: ,,De VVD kiest ervoor om met stoere taal te verhullen dat dit kabinet geen concrete voorstellen heeft om de groeiende toestroom van asielzoekers op te vangen. Het plan van de VVD bevat geen enkel concreet voorstel om de grenzen van Europa te sluiten. Daarmee laat de VVD de Nederlander wederom zitten met de boodschap: de VVD belooft veel maar doet weinig.''

Binnen de coalitie werd maandag relaxed gereageerd op speculaties dat het plan een bom onder de samenwerking tussen VVD en PvdA zou zijn. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ontkende dat bij BNR. ,,Wij zijn gebonden aan het regeerakkoord. Dus we kunnen het kabinet niet dwingen iets te accepteren wat niet in het regeerakkoord staat. Maar de PvdA kan mij niet dwingen te stoppen met nadenken.''

De VVD hoopt op de langere termijn steun te krijgen voor het plan, de liberalen zien dat er nu in de Kamer veel te weinig steun voor is. Maar datzelfde gold in de jaren negentig voor de harde integratie- en asielopvattingen van oud-VVD-leider Frits Bolkestein en daar wordt nu ook heel anders naar gekeken. Zijlstra zei dat het asielplan al langer klaar lag maar dat hij niet wilde dat het ,,een dingetje'' zou worden in de afgelopen verkiezingscampagne. Daarom is het pas afgelopen zondag naar buiten gebracht. (Novum)