Clicky


Dagvaarding met patatje oorlog voor Farm Frites transporteur Farm Trans

Dagvaarding met patatje oorlog voor Farm Frites transporteur Farm Trans [+foto]
22-03-2015 16:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ZEVENBERGEN - Farm Frites transporteur Farm Trans uit Zevenbergen is kort geleden door FNV Transport en Logistiek aangesproken op het niet naleven van de cao bij de inzet van Poolse chauffeurs. Het bedrijf heeft niet de moeite genomen op de sommatie van FNV te reageren. Gewapend met tientallen kilo’s Farm Frites, mayonaise en pindasaus krijgt het bedrijf van vrachtwagenchauffeurs- en chauffeuses samen met een dagvaarding een ludiek en ongezond patatje oorlog op de ramen geplakt.

De FNV kaderleden willen een gezonde transportsector met gewoon goed werk. Het wegkijken en niet naleven van de cao door Farm Trans hoort daarin niet thuis. Met de op handen zijde ketenaansprakelijkheid zal ook de opdrachtgever Farm Frites de komende tijd mogelijk aangesproken worden als Farm Trans volhardt in dit gedrag.

Hulp Inspectie SZW

In het onderzoek bij Farm Trans heeft FNV hulp gehad van de Inspectie SZW ( Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid ). Sinds afgelopen jaar doet de inspectie op verzoek van FNV onderzoek naar cao naleving. De inspectie rapporteert haar bevindingen dan aan de vakbond waarna de vakbond een werkgever aanspreekt of zo nodig naar de rechter kan stappen om naleving af te dwingen.

Edwin Atema van FNV - VNB: "Daar waar wij eerder veel moeite hadden om bewijs te verzamelen krijgen wij nu van de inspectie een formeel rapport met hierin onderbouwd de conclusies. Deze samenwerking met de inspectie en het goede werk dat de kaderleden die zijn opgeleid verrichten maakt dat de boeven uit de transportsector en hun opdrachtgevers het komend jaar een “FNV-nalevingsoffensief” kunnen verwachten. Farm Trans is nu het eerste bedrijf waartegen we gaan procederen met het rapport van de inspectie als belangrijke bron van bewijs."

FNV bereidt acties bij meer bedrijven voor. Zo staan de chauffeurs maandagochtend aan de poorten van Heisterkamp transport in Oldenzaal. Atema: "Daar gebeurt hetzelfde, ze huren Polen, Tsjechen, Slowaken, Litouwers en Esten in. De transporteurs moeten door de knieën, anders volgen er procedures en spreken we hun opdrachtgevers aan."

Scholing kaderleden

In februari is de cao voor de transportsector algemeen verbindend verklaard en daarmee ook van toepassing op chauffeurs in dienst van buitenlandse bedrijven die ritten uitvoeren voor Nederlandse bedrijven. Dit moet de Nederlandse werknemers beschermen tegen verdringing, voorkomen dat buitenlandse chauffeurs worden uitgebuit en concurrentievervalsing voor bonafide bedrijven tegengaan.

Inmiddels heeft FNV Stichting VNB ( verantwoordelijk voor cao naleving in de transportsector ) de eerste werkgevers aangesproken op het niet naleving van de cao bij de inzet van chauffeurs via buitenlandse constructies. Naast het aanspreken van deze werkgevers zijn een tiental FNV kaderleden geschoold in het opsporen van nalevingsdossiers en het in gesprek gaan met buitenlandse collega’s die worden uitgebuit.

Vanaf vandaag zijn deze FNV kaderleden dagelijks onderweg met pamfletten in alle Oost- Europese talen en contactgegevens van buitenlandse vakbonden waarmee FNV - VNB samenwerkt. Dit om zo buitenlandse chauffeurs te informeren, te organiseren en naleving van de regels samen af te dwingen.