Clicky


Tweede Kamer versplintert steeds verder

Tweede Kamer versplintert steeds verder
19-03-2015 16:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Met de jongste afsplitsing van de ex-VVD'er Johan Houwers is er opnieuw sprake van een verdere versplintering in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen in september 2012 kwamen elf partijen in de Tweede Kamer. Door interne ruzies braken sindsdien zeven Kamerleden met hun partij om als eigen groep of fractie verder te gaan. Met Houwers komt het aantal fracties op zestien.

Er zijn maar weinig Kamerleden die met genoeg voorkeursstemmen op eigen kracht in de Tweede Kamer komen. Maar toch heeft elk Kamerlid, eenmaal gekozen, het recht zijn eigen zetel te behouden, ook als hij of zij na een ruzie uit de fractie wordt gezet. Dit wordt vaak als zetelroof gezien, maar behalve een moreel appel op de dissident is er niets tegen te doen.

De huidige PVV-leider Geert Wilders is hiervan misschien wel bekendste voorbeeld. Hij stapte in 2004 uit de VVD, gaf zijn zetel niet terug aan de liberalen en bleef als Groep Wilders in de Kamer. Later richtte hij de PVV op.

In deze kabinetsperiode was Louis Bontes in oktober 2013 de eerste afvallige. Hij werd na een conflict door Wilders uit de PVV-fractie gezet. Na de 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar vertrokken nog twee PVV'ers: eerst Roland van Vliet en daarna Joram van Klaveren. Van Vliet ging als eenmansfractie verder. Van Klaveren sloot zich al snel aan bij Bontes.

Bij 50PLUS stapte Henk Krol vorig jaar oktober op en hij werd opgevolgd door Martine Baay. Maar tussen Krols opvolger als fractievoorzitter, Norbert Klein, en Baay boterde het nooit. In mei 2014 zette Klein Baay eenvoudigweg uit de fractie. De partij schaarde zich echter achter Baay waardoor de Kamer gedurende enige tijd een fractie 50PLUS/Baay en een fractie 50PLUS/Klein kende. Inmiddels heeft Klein die naam opgegeven en gaat hij verder onder zijn eigen naam.

In november vorig jaar clashten de PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk met hun partijleider Diederik Samsom, wat er toe leidde dat de twee verder gingen als Groep Kuzu/Öztürk.

In het geval van Houwers ligt de situatie nog weer net anders. Hij werd anderhalf jaar geleden door de VVD uit de Kamer gezet omdat tegen hem aangifte was gedaan vanwege hypotheekfraude. Nu dat bewezen is geacht door het Openbaar Ministerie en Houwers ervoor een boete heeft gekregen, mocht hij ook niet meer terugkomen bij de VVD. Maar niemand houdt tegen dat Houwers de zetel opeist die vrij is gekomen door het vertrek van VVD'er Mark Verheijen twee weken geleden. (Novum)