Clicky


Speciale sondeertruck voor bodemonderzoek op Schiphol

Speciale sondeertruck voor bodemonderzoek op Schiphol [+foto's]
05-03-2015 19:57 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

SCHIPHOL - Op Schiphol-Oost is men druk bezig met het vernieuwen van bedrijfspanden. Oude bedrijfspanden die dateren van enkel decennia geleden, zijn inmiddels gesloopt. Voordat er nieuwe bebouwing kan plaatsvinden wordt er ter plaatse uitgebreid bodemonderzoek gedaan. Omdat dat voornamelijk off road plaatsvindt wordt hiervoor een speciale vrachtwagen ingezet van Fugro Geotechniek en milieu onderzoek. 

Fugro is een internationale onderneming op het gebied van bodemonderzoek, bodemverkenning en techniek. Voor het onderzoeken van de bodemgesteldheid beschikt Fugro over speciale apparatuur. Voor onderzoek op deze locatie wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Sondeertruck.

In dit geval een MAN 19.364 4X4 met geïntegreerde rupsaandrijving. Deze voertuigen worden ook wel Track Trucks genoemd en kunnen zich in moeilijk terrein op een rupsonderstel voortbewegen. Besturing vindt plaats door middel van joysticks.

In de speciale opbouw zit een toren waarmee sondeerbuizen in de bodem worden gedrukt, hierdoor krijgt men inzicht in de samenstelling van de bodem ter plaatse. Dit soort speciale voertuigen zijn een typische Nederlandse uitvinding en worden wereldwijd ingezet voor geo-onderzoek. 

Auteur & Foto's: Rob Dragt