Clicky


Verdachte aangehouden voor faillissementsfraude bij taxibedrijf

Verdachte aangehouden voor faillissementsfraude bij taxibedrijf
04-03-2015 17:01 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De FIOD heeft woensdag twee woningen in Den Haag en een bedrijfspand in Amsterdam doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar faillissementsfraude bij een taxibedrijf in Den Haag. Een 41-jarige man is aangehouden.

De verdenking is dat de 41-jarige man in 2012 circa 30 taxi’s heeft onttrokken aan de boedel van zijn bijna failliete taxibedrijf. Er was geen administratie bijgehouden. De schuldeisers bleven na het faillissement met lege handen achter. De curator deed aangifte van faillissementsfraude.

Het vermoeden is dat de verdachte met de aan de boedel onttrokken taxi’s een nieuw taxibedrijf is gestart in de regio Amsterdam. Ook hier zou er geen deugdelijke administratie worden gevoerd: er zijn geen of onvolledige weekstaten, rittenstaten en urenadministratie. De verdenking is dat een deel van de ritten zwart wordt gereden.

Bij de actie van de FIOD en het OM werd samengewerkt met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Belastingdienst en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT heeft kennis en expertise geleverd over de taxibranche. De Belastingdienst heeft aanslagen opgelegd. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op duizenden euro’s contant geld en de inboedel van een woning. Daarnaast is administratie in beslag genomen.

Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij op verschillende vlakken schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.