Clicky


Massaclaim tegen CBR tot terugvordering kosten alcoholslot

Massaclaim tegen CBR tot terugvordering kosten alcoholslot
03-03-2015 16:24 | Algemeen | auteur De Redactie

ZWAAGWESTEINDE - Vandaag heeft de Hoge Raad definitief geoordeeld dat het opleggen van een alcoholslot door het CBR een criminal charge is. Ook oordeelt de Hoge Raad dat in het verleden reeds dubbel gestraften - strafvervolging en alcoholslot -, geen herziening van hun strafrechtelijke straf kunnen verzoeken.

Stichting CBR Claim is van mening dat de groep mensen (ca. 5000) die het alcoholslot opgelegd hebben gekregen en strafrechtelijk vervolgd zijn, nu zwaar benadeeld zijn. Deze groep dient de kosten van het alcoholslot terug krijgen van het CBR, omdat herziening van hun straf niet mogelijk is. De claim tegen het CBR zal ruim Euro 20 miljoen bedragen. Vanaf vandaag 3 maart 2015 kunnen benadeelden zich aansluiten bij de claim door zich aan te melden op de website www.cbrclaim.nl.

Al jaren is er grote kritiek van advocaten, belangenverenigingen en rechters op het opleggen van een alcoholslot voor drankrijders door het CBR in combinatie met een strafrechtelijke straf. De kosten van het slot zijn aanzienlijk - circa Euro 4.500,- - en ook de periode is lang - 2 jaar -. Ongeveer 5.000 mensen in Nederland hebben sinds 2011 een alcoholslot moeten laten inbouwen. Ongeveer 6000 mensen hebben dit niet gedaan en hun rijbewijs is ongeldig verklaard voor 5 jaar, met alle gevolgen van dien.

Compensatie kosten

CBR Claim is van mening dat de dubbele (straf)vervolging in strijd met de wet is en daarom onrechtmatig. Met name nu door het oordeel van de Hoge Raad vaststaat dat herziening van de opgelegde straf niet mogelijk is. De 5000 benadeelden die beide straffen al hebben gehad dienen daarom tenminste gecompenseerd te worden door het CBR - de Nederlandse Staat - in de door hen gemaakte kosten van het alcoholslot-progamma.

Ook dient er een passende regeling te komen voor gevallen waarbij een rijbewijs ongeldig is verklaard en ook al een straf is opgelegd. Uitgangspunt is teruggave van het rijbewijs.

Stichting CBR Claim hoopt de komende weken een groot aantal aanmeldingen te ontvangen, om vervolgens namens deze groep het CBR aansprakelijk te houden.

Overleg CBR

Het uiteindelijke doel is dat het CBR in goed overleg aansprakelijkheid aanvaardt. Mocht overleg niet leiden tot een regeling, dan zal een collectieve procedure wellicht noodzakelijk zijn.