Clicky


CNV: 'Wet Aanpak Schijnconstructie; belangrijke stap tegen oneerlijke concurrentie'

CNV: 'Wet Aanpak Schijnconstructie; belangrijke stap tegen oneerlijke concurrentie'
03-03-2015 16:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - De Tweede Kamer is vandaag met algemene stemmen akkoord gegaan met de Wet Aanpak Schijnconstructies. "Een belangrijke stap vooruit in het gevecht tegen oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt", constateert CNV Voorzitter Maurice Limmen na de stemmingen vandaag. De Wet Aanpak Schijnconstructies heeft ketenaanprakelijkheid bij onderbetaling geregeld. Verder is een belangrijke pijler van de wet het verbod op inhoudingen op het minimumloon.

"Door ketenaansprakelijkheid vast te leggen in de wet worden ook opdrachtgevers verder in de keten verantwoordelijk voor een correcte uitbetaling van werknemers, en dat is positief", stelt Limmen. De wet moet werknemers beschermen tegen uitbuiting. "Daar sta ik volledig achter. Ook werknemers uit Midden- en Oost-Europa kunnen zo eenvoudiger hun recht halen."

Sommige werkgevers betalen vaak minder dan het minimumloon, waar ze dan inhoudingen op pleegden voor bijvoorbeeld huisvesting of een zorgverzekering. In de praktijk blijkt dat die bedragen gerekend voor huisvesting vaak veel te hoog zijn, bovendien blijken werknemers alsnog niet altijd verzekerd. Minister Asscher wil met de Wet Aanpak Schijnconstructies een einde maken aan deze misstanden.

"Mede daarom is het heel spijtig dat de Tweede Kamer niet heeft ingestemd met de motie van CDA en D66 om de handhavingscapaciteit van de Inspectie SZW te vergroten. Het CNV roept al veel langer op tot meer budget voor de Inspectie, om zo malafide werkgevers aan te kunnen pakken. Dat is nu minder goed mogelijk", aldus Limmen. 

Minister Asscher heeft de Kamer toegezegd voor 1 juni aanstaande terug te komen op de discussie rondom inhoudingen op het minimumloon. Limmen: "Ik ga er vanuit dat de minister pal blijft staan voor de ondergrens van het minimumloon voor iedereen."