Clicky


Russen nemen afscheid van oppositieleider Nemtsov

Russen nemen afscheid van oppositieleider Nemtsov
03-03-2015 15:33 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - Duizenden mensen hebben dinsdag in Moskou afscheid genomen van de vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov. Voor het mensenrechtencentrum waar Nemtsov lag opgebaard stonden lange rijen mensen met bloemen in de hand die de oppositieleider de laatste eer bewezen. Ook hoogwaardigheidsbekleders zoals ex-premier Michail Kasjanov en de Amerikaanse ambassadeur John Tefft waren aanwezig. Sommige politici uit Polen en Letland werden echter door de Russische autoriteiten geweerd.

Er was vier uur ingeruimd voor de bezichtiging, maar de animo was zo groot dat er nog een honderden meters lange rij stond toen de deuren dichtgingen. Na afloop werd het lichaam van Nemtsov op een begraafplaats aan de westkant van Moskou ter aarde besteld, in bijzijn van ongeveer honderd belangstellenden.

Nemtsov werd vrijdagavond doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin. Tot dusver zijn er geen verdachten aangehouden. De Russische oppositie ziet in de moord de hand van het Kremlin, als vergelding voor Nemtsovs kritiek op president Vladimir Poetin. Commentatoren hebben opgemerkt dat Nemtsov net als veel andere oppositieleiders constant in de gaten werd gehouden door de politie en dat het daarom moeilijk te geloven is dat niemand getuige is geweest van de moord.

Nemtsov was vicepremier onder de vroegere president Boris Jeltsin en werd gezien als een hervormingsgezinde politicus. In het Poetin-tijdperk verloor Nemtsov een groot deel van zijn invloed, hoewel hij op de voorgrond bleef treden als criticus van de huidige president. De weduwe van Jeltsin, Naina, was een van de vele prominenten die langs de kist liepen.

Het lichaam van Nemtsov lag dinsdag opgebaard in het Sacharov-centrum in Moskou, dat is vernoemd naar Andrej Sacharov, een beroemde atoomgeleerde en dissident uit de Sovjet-Unie die in 1975 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Sacharov was instrumentaal in het atoomprogramma van de Sovjets, maar keerde zich later tegen nucleaire proliferatie. Hiermee haalde hij zich de toorn van de Sovjet-autoriteiten op de hals. Later dinsdag volgt de uitvaart van Nemtsov.

Mensenrechtenactivist Lev Ponomarev verwoordde de angst van velen, dat het nationalisme en de intolerantie tegen afwijkende meningen onder Poetin zijn toegenomen. "In dit klimaat van geweld en haat zullen deze moorden voortduren", zei hij. (Novum/AP)