Clicky


132. De Snelwegkat

132. De Snelwegkat [+video]
02-03-2015 09:53 | Columns | auteur De Redactie

In 1979 werd hij al bezongen door Kabaret Ivo de Wijs; de snelwegkat, door de Romeinen Felix Autostrada genoemd, tenminste wanneer ze in het oude Latijnië snelwegen met auto’s zouden hebben gehad. Trouwens, als ik mij niet vergis was een poes meer iets voor hooggeplaatste lieden in landen zoals Egypte, waar katten model hebben gestaan voor de beelden van sfinxen.

Zeker in het koninkrijk Siam waren katten en poezen zeer geliefd. In de rijke huishoudens werden ze dan ook met twee te (helemaal) gelijk gehouden. Ik moet u wel verklappen dat mijn historische kennis vooral uit de stripverhalen ‘De Avonturen van Asterix en Obelix,’ en van de televisieserie ‘The King and I’ komt, en derhalve niet helemaal betrouwbaar hoeft te zijn.

Hoe ziet de snelwegkat eruit? Welnu, daar zijn twee antwoorden op mogelijk en die antwoorden worden gescheiden door de grens 'ervoor/erna'. Bij 'ervoor' moet u denken aan een kattebeest in de vorm zoals we hem of haar toch het liefste zien: gelijkend op een theemuts, met een loom bewegende staart en een blik in de ogen die lijkt te zeggen: "Wanneer komt mijn personeel mij mijn eten brengen?"

Dit is natuurlijk meer de beschrijving van de Felix Domesticus, de huiskat, tenzij het gaat om de vrouwelijke variant, de huispoes oftewel de Felix Dominanta. De snelwegkat herkent u aan de plaats, tijd en de handeling: u rijdt met uw auto in het donker over de autosnelweg wanneer u, in uw blikveld (de voorruit) in het licht van de koplampen, van linksboven naar rechtsbeneden, of van rechtsboven naar linksbeneden, al naar gelang de looprichting van het wezentje en uw eigen snelheid, een Onbekend Katvormig Object (Unidentified Felix-shaped Object (UFO))ziet oversteken. U weet dat het niet de achterkant van een slingerende auto is, omdat auto’s geen ronde groene achterlichten hebben.

Vervolgens sla ik de misselijkmakende KLAP! maar over en kom ik bij het tweede deel van de beschrijving van het model kat. 'ervoor' hebben we al gehad, we gaan nu naar 'erna'. Dit is misschien niet geschikt voor gevoelige lezertjes. Hoe ziet de snelwegkat er nú uit? Nou, eigenlijk: niet. Hij of Zij: Hét ziet er niet uit. De tekst van het muzikale werk van Kabaret Ivo de Wijs laat daar geen misverstand over bestaan: "…Kenbaar aan z'n rooie vlekken en gewoonlijk maar een centimeter dik…". Hoe duidelijk en dubbelzinnig plat wilt u het hebben?

Over het algemeen is de snelwegkat een verwilderde kat die, in tegenstelling tot de huiskat, de wiskunde een beetje door elkaar gegooid heeft. Waar de huiskat welopgevoed en welopgeleid weet dat  huis = eten; voor de straat- , buiten- en snelwegkat geldt ; eten = huis. Mocht het eten zich toevallig op een druk bereden autosnelweg bevinden, dan wordt de wiskundige vergelijking; eten op de snelweg = nooit meer naar huis.

Het klopt niet altijd. Het zijn niet altijd buitenkatten: soms ligt er tussen kliekjes ook een kattenbelletje en dat doet mij eraan herinneren dat ik u even meld dat dit verdrietige verhaal zich overal kan afspelen, behalve op het landwingewest de 1e, 2e en Volgende Maasvlakte(n). Daar rijdt u over een kamerbreed tapijt van hazen en konijnen. Ergens in een ZeerZeer Oud Archief ligt een stuk boomschors met daarop geschreven danwel ingekrast een ballade met de titel “Lepus Flappii”, door de Batavier Grappus Grollus.

Marcel Heinsbroek