Clicky


Crimineel duo Antonio en Enise maandag voor rechter

Crimineel duo Antonio en Enise maandag voor rechter
01-03-2015 10:03 | Binnenland | auteur De Redactie

ASSEN - Het criminele duo Antonio van der P. (25) en Enise B. (20), dat vorig jaar een spoor van geweld trok door Nederland, staat vanaf maandag voor de rechter in Assen. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de twee van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag. De rechtbank heeft vier dagen voor de zaak uitgetrokken.

De gewelddadige rooftocht begon in de nacht van 9 op 10 februari 2014 bij het Drentse dorpje Echten, in de buurt van Hoogeveen. Van der P. en B. dwongen een automobilist tot stoppen en sloten hem op in de kofferbak van diens auto. De man wist op miraculeuze wijze te ontsnappen.

Dezelfde dag sloeg het duo toe in Meppel, 20 kilometer verderop. Tijdens een inbraak in een woning werden ze betrapt door de bewoonster. Zij werd onder bedreiging in de kofferbak van haar auto meegenomen en die nacht in een bos bij Lelystad achtergelaten. Daar werd ze de volgende ochtend in verwarde toestand door voorbijgangers gevonden.

Voor de politie waren het op dat moment nog twee mysterieuze, maar los van elkaar staande zaken. Dat veranderde een week later. Op 18 februari werd een woning in het Brabantse Lage Mierde overvallen. De bewoner raakte daarbij gewond en werd samen met drie anderen gekneveld door de overvallers in het huis achtergelaten.

Het was voor de politie vanaf dat moment duidelijk dat achter de drie zaken dezelfde daders schuil gingen: een man en een jonge vrouw. De politie, in de overtuiging dat de twee opnieuw zouden toeslaan, sloeg groot alarm en waarschuwde met name voor Van der P., die vuurwapengevaarlijk zou zijn.

Dat bleek enkele dagen later het geval. Van der P. schoot op een camping in Enschede op 24 februari een man neer die hem en B. betrapte bij een inbraak in een caravan. Daarna gijzelden de twee een gezin, waarna de vader door Van der P. en B. werd meegenomen. Hij werd in Ahaus, over de grens met Duitsland, uit diens auto gezet.

De politie zette vanaf toen een voor Nederlandse begrippen ongekende klopjacht op, waaraan ook de Duitse politie deelnam. Twee dagen later, op 26 februari, herkende een restauranthoudster in Schwerte, bij Dortmund, het duo van het opsporingsbericht op de Duitse televisie en tipte de politie. Een arrestatieteam sloeg de twee in de boeien in hun hotelkamer.

Van der P. en B. hebben een bekentenis afgelegd. Tijdens een eerdere rechtszitting in september vorig jaar boden ze via B.'s advocaat Peter Plasman excuses aan aan hun slachtoffers. (Novum)