Clicky


Oppositiekopstuk Nemtsov doodgeschoten bij Kremlin

Oppositiekopstuk Nemtsov doodgeschoten bij Kremlin
28-02-2015 09:57 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - Het Russische oppositiekopstuk Boris Nemtsov is vrijdagnacht vlak bij het Kremlin in Moskou doodgeschoten. Dat heeft het Russische ministerie van binnenlandse zaken laten weten.

De 55-jarige Nemtsov, een fel criticaster van president Vladimir Poetin, werd even na middernacht vier maal geraakt door schoten vanuit een voorbijrijdende auto, aldus het ministerie. Hij wandelde met een Oekraïense kennis over een brug op een steenworp afstand van het Kremlin. De Oekraïense bleef ongedeerd.

De president zal in eigen persoon toezien op het onderzoek naar de moord, zegt het Kremlin. Zondag zou Nemtsov deelnemen aan een demonstratie tegen de regering-Poetin waarvan hij een van de organisatoren was.

De charismatische Nemtsov was in de jaren negentig enkele jaren vicepremier. Hij gold enige tijd zelfs als de kroonprins van de toenmalige president Boris Jeltsin. Later wierp hij zich op als een prominente tegenstander van Poetin. Nemtsov hielp onder meer demonstraties te organiseren tegen diens bewind en stelde corruptie aan de kaak.

Ook hekelde Nemtsov de houding van Rusland tegenover Oekraïene en veroordeelde hij de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Volgens oppositievoorman Ilja Jasjin, die Nemtsov twee dagen geleden nog zou hebben gesproken, werkte hij aan een rapport over de Russische rol in het conflict in Oost-Oekraïne. Hij had bewijsmateriaal verzameld om aan te tonen dat Rusland de gewapende afscheidingsbeweging daar rechtstreeks steunt, zei Jasjin op Echo Moskvy. De regering in Moskou ontkent tot dusver stellig dat zij de rebellen steunt.

Jasjin twijfelt er naar eigen zeggen niet aan dat aan de moord op Nemtsov politieke beweegredenen ten grondslag liggen. ''Boris Nemtsov was een krachtige oppositieleider die de belangrijkste overheidsfunctionarissen in ons land, president Vladimir Poetin inbegrepen, bekritiseerde'', zei Jasjin. ''Zoals we hebben gezien is zulke kritiek in Rusland levensgevaarlijk.''

Kremlinwatcher Stanislav Belkovski toonde zich op hetzelfde radiostation sceptisch. Poetin wordt niet beter van Nemtsovs gewelddadige dood, zei hij. ''Maar de atmosfeer van haat jegens dwarse denkers die het afgelopen jaar, sinds de annexatie van de Krim, is gevormd kan een rol hebben gespeeld.'' Hij verwees met die woorden naar het groeiende, virulente nationalisme in het Rusland van de laatste tijd.