Clicky


Ondernemersvertrouwen bouw positief, winstgevendheid transport grootst

Ondernemersvertrouwen bouw positief, winstgevendheid transport grootst
19-02-2015 11:16 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het vertrouwen van ondernemers in de bouw is in het eerste kwartaal van 2015 verbeterd. Dat bleek donderdag uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het ondernemersvertrouwen kwam voor de sector uit op drie en is daarmee voor het eerst sinds de start van de meting in 2008 positief. "Bouwondernemers hebben goede verwachtingen over de bedrijvigheid de komende drie maanden", aldus het statistiekbureau in een samenwerking met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB Nederland en VNO-NCW.

Ook het ondernemersvertrouwen van het hele Nederlandse bedrijfsleven is aan het begin van het eerste kwartaal hoger uitgekomen dan een kwartaal eerder. De ondernemers zijn nu al vijf kwartalen op rij positief gestemd. De vertrouwensindicator komt uit op zes; één punt hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Transportondernemers positief over winstgevendheid

Voor het eerst in ruim vier jaar waren ondernemers per saldo positief over de winstgevendheid. In de meeste sectoren zijn de ondernemers die een verbetering van de winstgevendheid zien nu in de meerderheid ten opzichte van ondernemers die een verslechtering ervaren. 

In de transportsector is het aantal ondernemers dat per saldo de winstgevendheid zag verbeteren het grootst. Alleen in de bouw, de verhuur en overige zakelijke diensten verslechterde de winstgevendheid. Hoewel de winstgevendheid binnen de bouw per saldo verslechterde, is het aantal ondernemers dat in deze branche een verslechtering ervoer ten opzichte van een jaar eerder echter gehalveerd.(Novum)