Clicky


Aanhouding voor lekken aan VVD-partijgenoot

Aanhouding voor lekken aan VVD-partijgenoot
17-02-2015 16:24 | Binnenland | auteur De Redactie

MAARSSEN - Fractievoorzitster Kathalijne de Kruif van de VVD in Stichtse Vecht is aangehouden omdat ze aan een partijgenoot informatie heeft gelekt uit de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van de fusiegemeente.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte de arrestatie van de 43-jarige Maarssense dinsdag bekend. De plaatselijke VVD heeft de aanhouding van De Kruif op verdenking van schending van haar ambtsgeheim bevestigd. De Kruif zal de VVD niet vertegenwoordigen zolang er een strafrechtelijk onderzoek tegen haar loopt.

De vrouw zou als lid van de vertrouwenscommissie in november en december 2014 geheime informatie hebben verstrekt. In de commissie zaten de fractievoorzitters van alle elf partijen in de gemeenteraad. Wie aangifte heeft gedaan van lekken van informatie, was dinsdag nog niet bekend. Voor de meeste Vechtse politici was de arrestatie een verrassing.

Marc Witteman (PvdA) werd in december voorgedragen als nieuwe burgemeester van Stichtse Vecht. Hij is op 29 januari geïnstalleerd.

Wouter Kolff, voorzitter van de VVD-Kamercentrale Utrecht en burgemeester van Veenendaal, liet dinsdag weten dat de VVD 'erg geschrokken' is van de aanhouding. "Afgezien daarvan hechten wij zeer aan de vertrouwelijkheid van dergelijke benoemingsprocedures en de daartoe vereiste integriteit", aldus Kolff.

Afgelopen tijd kwamen er verscheidene politici van de partij in opspraak. De oud-burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermans, werd vorig jaar veroordeeld voor een soortgelijke affaire. Hij zou in 2012 vertrouwelijke informatie voor de burgemeestersbenoeming van Roermond hebben aangenomen van zijn VVD-partijgenoot Jos van Rey, destijds wethouder in die stad. Offermans ging in beroep tegen de uitspraak.

De commissie integriteit van de VVD kondigde vorige week een onderzoek aan naar het declaratiegedrag van Tweede Kamerlid Mark Verheijen tijdens zijn vorige politieke leven als gedeputeerde van Limburg. NRC Handelsblad meldde eerder dat het Kamerlid duizenden euro's ten onrechte heeft gedeclareerd. Volgens Verheijen, die zelf om het onderzoek verzocht, gaat het om veel minder geld. (Novum)