Clicky


131. 'Minder! Minder!' en 'Meer! Meer! Meer!' (2)

131. 'Minder! Minder!' en 'Meer! Meer! Meer!' (2)
17-02-2015 10:32 | Columns | auteur De Redactie

Veel vrachtwagenchauffeurs menen dat zij het, financieel gezien, moeten hebben van overuren. Zoals in mijn eerdere column  al gezegd kan ik niet in hun en uw geldbuidel kijken. Sterker nog: ik wil het niet eens. Hoogstens kan ik nadenken over mijn eigen inkomsten, uitgaven, wensen en de uitvoering van allerlei wilde plannen, en vanuit de uitkomst van die onmogelijke rekensom wil ik u best wat tips geven. Nou ja, tips; meer ideetjes hoe om te gaan met “Meer!”(x2) en “Minder!“(x3). Vooral voor chauffeurs, maar misschien hebben anderen er ook wat aan.

Allereerst: kijk nu eens op uw loonstrook wat u bruto per maand verdient. Van dit bedrag betaalt u, zeer ruwweg (met de nadruk op ‘wég’…) één derde aan belasting. Van mijn eigen bruto salaris, €2339,09 (cao KNV, loonschaal D6*) houd ik dan €1559,39 (zeg €1560,00) over. Daar moet ik alles van doen: hypotheek, zorgpremie, wegenbelasting, verzekeringen, abonnementen van tijdschriften en multimedia-aansluitingen zoals radio, TV en internet,  en  gemeentelijke, provinciale en landelijke belastingen.

Nog even ter herinnering: dit is dus een kaal salaris: zonder overuren, maar ook zonder toeslagen en/of bonussen (welke?). Nog een post die eraf gaat: €120,00 brandstof voor in mijn personenauto. Helaas doet mijn werkgever niet aan reiskostenvergoeding, dus ook dít bedrag kan ik elke maand netto aftikken.

Maar goed: wat tips om te besparen, dan wel beter om te gaan met uw beperkte financiële middelen:

Ga niet iedere dag een Broodje Bal of Gezond of wat voor beleg dan ook halen. Een bak koffie erbij, of twee, nog een andere snack en u bent zo een tientje kwijt. En iedere werkdag een tientje is tussen de €200,- en €220,-- per maand. Brood-van-huis is net zo lekker, maar veel goedkoper.

Tank uw (privé-)auto bij een onbemand tankstation: per liter goedkoper en verder: zie hierboven de tip over het Broodje en de snack.

Mocht u gaan solliciteren, omdat u leuker werk wilt gaan doen, maar vooral om meer te gaan verdienen, durf dan ook ‘Nee’ te zeggen. Wanneer het geboden salaris lager is dan dat wat u nu krijgt, dan kunt u beter uw poot stijf houden. Denk daarbij ook aan zaken zoals de eerder genoemde reiskostenvergoeding.

Bent u vrachtwagenchauffeur? Krijgt u een nieuwe auto van uw werkgever? Prachtig, gefeliciteerd! Die auto is af-fabriek al mooi genoeg. Waarom zou u er voor duizenden euro’s allerlei toeters, bellen en tierelantijnen aan hangen? Complete maandsalarissen worden gespendeerd aan het ‘opleuken’ van de truck, onder het motto “de truck is mijn woning, want ik zit meer in de auto dan in mijn huis”. 

Stel dat het andersom is, u zit meer uren thuis dan in uw truck: zet u dan verstralers op de dakpannen? Nee, toch? Menig truck is een rijdend magazijn: reserveslangen en -snoeren, extra gereedschap, vaak door de chauffeur aangeschaft, allemaal voor ‘het geval dat…’.

Alleen raken de bijbehorende bonnetjes na verloop van tijd zoek, of worden de alsnog ingeleverde netto bonnetjes via het salaris bruto terugbetaald. Wanneer reservematerialen, of gereedschap, niet bij de nieuwe auto zit, of niet door de werkgever wordt meegeleverd, zal het wel niet nodig zijn, en waarom zou u of ik het er dan inleggen (lees: voorschieten)?   

Pas uw wensen aan aan uw te lage salaris. Eén van mijn vele ex-collega’s (Xcol  #1) kocht ooit een huis op basis van zijn basissalaris + 30 overuren, “…want die heb ik toch elke maand.” Helaas veranderde het werk, en raakte hij die 30 extra uren kwijt: hij heeft bijna een jaar lang van nog geen €100,- in de maand moeten leven. Xcol #2 had een gezin met twee kinderen, twee ex-vrouwen met kinderen en bijbehorende alimentaties en behalve een duur huurhuis óók nog een stacaravan met toebehoren in Brabant. En maar mopperen dat het leven zo duur was en dat hij met zijn salaris niet uitkwam. Gek, hè?

De belangrijkste tip die ik voor u heb is deze: trekt u zich van mij ZEKER niets aan. Doe met uw geld wat u wilt. Heb vooral lol in uw leven, met of zonder geld. Versier uw truck, ga lekker op vakantie, koop het huis van uw dromen. Maar kom bij mij niet zeuren als het financieel niet past.

Marcel Heinsbroek  

*Zie ook op onze website bij  ‘Info voor onderweg’, en dan ‘Cao TLN/KNV ’14-’16.‘