Clicky


Zestien jaar voor kapitein Costa Concordia

Zestien jaar voor kapitein Costa Concordia
11-02-2015 20:22 | Algemeen | auteur De Redactie

GROSSETO - De kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, heeft woensdag zestien jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Hij is door de rechter schuldig bevonden aan het veroorzaken van schipbreuk, het voortijdig verlaten van het schip en doodslag. Met het vonnis komt een einde aan een proces dat sinds juli 2013 liep.

Justitie had ruim 26 jaar tegen Schettino geëist. De aanklagers noemen Schettino een 'roekeloze idioot', omdat hij in januari 2013 met het cruiseschip veel te dicht langs een Toscaans eiland was gevaren. Het schip liep aan de grond en kapseisde, met 32 doden tot gevolg.

Schettino verdwijnt niet direct achter de tralies. In Italië moet een gevangenisstraf pas worden uitgediend als de beroepsmogelijkheden zijn uitgeput.

Slachtoffers van de scheepsramp en nabestaanden hebben volgens de rechtbank recht op een schadevergoeding van Costa Crociere Spa, de eigenaar van de Costa Concordia. Hoeveel precies moet worden uitgekeerd is onduidelijk, maar het gaat per geval waarschijnlijk om tienduizenden euro´s. (Novum)