Clicky


Puntje van kritiek op ontruiming NOS-pand

Puntje van kritiek op ontruiming NOS-pand
30-01-2015 17:09 | Binnenland | auteur De Redactie

HILVERSUM - In de hectiek om het NOS-pand te ontruimen werd de politie donderdagavond gehinderd door NOS-medewerkers die bleven filmen en vragen stellen. Dit punt van kritiek sneed de politie vrijdag aan tijdens een bespreking met de NOS en burgemeester Pieter Broertjes, vertelde NOS-directeur Jan de Jong vrijdag.

De Jong blikte tijdens een persbijeenkomst terug op het incident waarbij de 19-jarige Tarik Z. het NOS-gebouw wist binnen te dringen en voor het eerst in het bijna zestigjarige bestaan van het NOS Journaal de uitzending van het achtuurjournaal wist te verstoren.

Volgens De Jong kostte het agenten de nodige moeite om de filmende en nieuwsgierige omroepmedewerkers in veiligheid te brengen en naar buiten te dirigeren. "Van binnen vulde die kritiek me ook met trots. Het tekent de journalistieke drive van ons personeel om nog even door te gaan met filmen en vragen stellen als ze vinden dat Nederland dat moet weten", zei De Jong.

De omroepdirecteur sprak zijn dank uit aan de twee beveiligingsmedewerkers, de politie en de omroepmedewerkers die het hoofd koel hielden. Een beveiliger nam de indringer mee de lift in en wist diens vertrouwen te winnen door in gesprek te blijven. De andere waarschuwde ondertussen de politie. Volgens De Jong hebben de mannen professioneel gehandeld en gaat het goed met ze. Ze zijn monter en kijken met humor terug op dit avontuur. "Ze hebben meer gedaan dan dat logischerwijs van iemand verwacht mag worden", prees De Jong.

Hij kondigde ook evaluatiegesprekken met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aan die ertoe moeten leiden dat tv-uitzendingen na een incident sneller worden hervat. Zelf kan de NOS terugvallen op een studio in Den Haag, maar het starten van de back-up van de NPO, die met een regieruimte voor NPO 1, 2 en 3 ook in het NOS-gebouw is gevestigd, duurt langer. De Jong legde uit dat hierbij meespeelde dat de regie buiten in de sneeuw stond en dat niemand een idee had hoelang de ontruiming zou duren. Uiteindelijk werd het gebouw na een grondige controle op explosieven na tweeënhalf uur vrijgegeven. (Novum)