Clicky


Miljoenenclaim tegen ABN AMRO afgewezen

Miljoenenclaim tegen ABN AMRO afgewezen
28-01-2015 15:49 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een miljoenenclaim tegen ABN AMRO wegens de ondergang van medicijntestbedrijf Pharma Bio-Research is woensdag afgewezen door de rechtbank in Amsterdam. De vordering is onder meer verjaard, oordeelt de rechter.

Het bankroet van Pharma Bio-Research dateert uit 1999. Ineke Jonkman, echtgenote van de oprichter van het bedrijf, eiste vele miljoenen euro's van de vroegere huisbank. Die was in haar ogen schuldig aan het faillissement. In haar claim werd Jonkman bijgestaan door de bekende financieel activist Pieter Lakeman.

Het omvallen van Pharma Bio-Research kreeg eind vorige eeuw veel publiciteit. Vakbonden, de ondernemingsraad en adviesbureau Boer & Croon hadden om het vertrek van oprichter Jan Jonkman gevraagd nadat was gebleken dat de verliezen van zijn bedrijf opliepen. Zij verweten hem wanbeleid en fraude. Dat ABN AMRO de kredietkraan dichtdraaide, bleek de nekslag voor het bedrijf.

Kort na het faillissement maakte Pharma overigens wel een doorstart. De activiteiten van het bedrijf werden in 2006 overgenomen door de Amerikaanse onderneming PRA International. (Novum)