Clicky


Definitief ook Code 95 voor oudere chauffeurs

Definitief ook Code 95 voor oudere chauffeurs
28-01-2015 11:14 | Transport | auteur De Redactie

ZOETERMEER -  In de loop van 2015 gaat er wat veranderen in de vrijstelling van de nascholingsverplichting voor de Code 95. Op dit moment hebben chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 een vrijstelling voor het volgen van de code 95 nascholing. Zij krijgen de code 95 automatisch bijgeschreven op het rijbewijs. Dit gaat verdwijnen. Maandenlang was er onduidelijkheid over deze kwestie maar dinsdag heeft het Ministerie van Infrastrustuur en Milieu de definitieve wijzigingen teruggekoppeld aan de vakbonden en werkgeversorganisaties in het vervoer.

De wijziging komt er op neer dat chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 voor 10 september 2016 voor het C-rijbewijs, en 10 september 2015 voor het D-rijbewijs, hun 35 uur nascholing moeten hebben afgerond. 

Daarnaast zijn er nog drie andere opties volgens EVO:

1. Gevolgde uren laten registreren bij CBR

Chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 die wel nascholingsuren hebben gemaakt, maar deze nog niet hebben laten registreren, kunnen deze uren alsnog kosteloos laten registreren bij het CBR. De chauffeur kan dan aanspraak maken op een code 95 die vijf jaar geldig is. De komende weken werken het ministerie en het CBR deze regeling verder uit.

Werkgevers en werknemers kunnen alvast bewijs van deelname aan opleidingen en trainingen (via deelnemerslijsten of certificaten) verzamelen. Er komt één centraal loket waar deze documenten bij het CBR worden verwerkt.

Een chauffeur die opleidingsuren kan registreren bij het CBR doet er verstandig aan om de code 95 na 1 juni 2015 te laten bijschrijven op het rijbewijs. Vanaf die datum is de code 95 namelijk vijf jaar geldig. Voor die datum wordt de geldigheid gelijkgesteld aan die van het rijbewijs.

2. Rijbewijs omwisselen/duplicaat aanvragen

C en D rijbewijshouders hebben de mogelijkheid om de code 95 te laten bijschrijven terwijl de geldigheidsduur van het rijbewijs gelijk blijft. Het ministerie informeert de gemeenten op korte termijn over deze mogelijkheid. Om discussies bij het gemeentehuis te voorkomen, is het verstandig om te wachten met omwisselen (duplicaat aanvragen) tot half februari. Het ministerie heeft dan de tijd gehad iedereen te informeren. De administratieve afwikkeling moet wel voor 1 juni 2015 geheel zijn afgerond.

3. Rijbewijs verlengen

C- en D- rijbewijshouders kunnen ook het rijbewijs (vroegtijdig) verlengen. Het rijbewijs krijgt dan een nieuwe geldigheid van vijf jaar en de code 95 wordt ook bijgeschreven voor vijf jaar. Bij het verlengen van het rijbewijs moet de chauffeur wel een (reguliere) medische keuring ondergaan.

Er komt een overgangsregeling die er als volgt uitziet: chauffeurs die vóór 1 maart 2015 een zogeheten Eigen Verklaring voor het verlengen van het rijbewijs hebben ingediend bij het CBR worden volgens het huidige recht behandeld. Ze krijgen de code 95 bijgeschreven met dezelfde einddatum als het nieuwe rijbewijs, ook als de aanvraag na 1 juni 2015 bij de gemeente wordt ingediend. Als de Eigen Verklaring ná 1 maart 2015 wordt ingediend, kan niet de garantie worden gegeven dat het CBR deze voor 1 juni 2015 zal afhandelen.

Het CBR garandeert dat chauffeurs die tijdig een nieuw rijbewijs aanvragen niet zonder geldig rijbewijs komen te zitten, ongeacht de drukte op de medische afdeling.

De vrijstelling wordt ingetrokken omdat deze in strijd zou zijn met de Europese richtlijn 2003/59.

Code 95

Sinds 10 september 2009 gelden voor professionele vrachtwagenchauffeurs nieuwe vakbekwaamheidsregels. De kern van de wijzigingen is een nieuw stelsel van basiskwalificatie en periodieke nascholing. Om de geldigheid van de vakbekwaamheid te verlengen moet per 5 jaar 35 uur aan nascholing gevolgd worden. De wijzigingen zijn afkomstig uit de Europese richtlijn 'vakbekwaamheid'. Met deze richtlijn (2003/59/EG) wordt gestreefd naar een verbetering van de verkeersveiligheid en de veiligheid van chauffeurs die op vrachtwagens rijden.

Chauffeurs krijgen in plaats van het papieren chauffeursdiploma een code vakbekwaamheid op het rijbewijs, achter de betreffende voertuigcategorie. De code vakbekwaamheid is vijf jaar geldig. Verlenging is alleen mogelijk als de chauffeur in de periode van vijf jaar 35 uur aan gecertificeerde nascholingscursussen volgen. Zonder een geldige code of juiste vrijstelling mag een chauffeur geen vervoer verrichten en kan de chauffeur bij controle een boete krijgen.