Clicky


Franse vakbonden vragen om bemiddelaar in cao-conflict

Franse vakbonden vragen om bemiddelaar in cao-conflict [+foto's]
27-01-2015 09:52 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - De Franse vakbonden hebben de Franse regering gevraagd om een bemiddelaar in het cao-conflict aan te stellen. Sinds een week liggen de cao-onderhandelingen volledig stil nadat de werkgeversorganisaties weigeren opnieuw aan tafel te gaan zitten.

De gesprekken werden vorige week dinsdag opgeschort afgelopen. Sindsdien hebben de werkgeversorganisaties herhaaldelijk geweigerd om de onderhandelingen te hervatten, ondanks de uitdrukkelijke wens van staatssecretaris van Verkeer Alain Vidal om de onderhandelingen te hervatten.

De acties startten op 18 januari en duren vooralsnog voort. Wegen en industrieterreinen worden door vrachtwagenchauffeurs geblokkeerd of er worden langzaamaan acties gehouden op de snelwegen. Na een weekend onderbreking in de acties zijn maandag weer hervat. En ook dinsdag zijn er weer blokkades gemeld.

De vakbonden eisen een loonsverhoging van minmaal vijf procent, een dertiende maand en goede zietktewet voorwaarden. De werkgevers zijn echter niet van plan om meer dan twee procent loonsverhoging te betalen.