Clicky


CDA wil Knot horen in Kamer over ECB-besluit

CDA wil Knot horen in Kamer over ECB-besluit
27-01-2015 09:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het CDA wil president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in de Tweede Kamer spreken over het besluit van de Europese Centrale Bank om staatsleningen op te kopen bij banken.

Knot stemde daar in de ECB-vergadering vorige week tegen, zei hij afgelopen zondag in Buitenhof, en CDA-leider Sybrand Buma wil daar meer van weten. Buma was vorige week zelf zeer kritisch over het ECB-besluit. Hij kondigde meteen aan dat hij premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ter verantwoording gaat roepen omdat zij niks hebben gedaan om het ECB-besluit te voorkomen.

In de hoorzitting met Knot wil het CDA duidelijk krijgen wat de gevolgen van het besluit zijn voor gewone spaarders, pensioenen en investeringen van Nederlandse banken in de economie. "Daarnaast blijft de vraag wat de consequenties kunnen zijn voor Nederland voor de risicoverdeling op de langere termijn van schulden van probleemlanden", aldus Buma.

Hij roept Knot op basis van de bankwet op naar de Kamer te komen. Die wet bepaalt dat de president van DNB kan worden uitgenodigd voor een hoorzitting, net zoals het Europees Parlement het recht heeft om de president van de ECB te horen. (Novum)