Clicky


OM wil 26 jaar cel voor kapitein Costa Concordia

OM wil 26 jaar cel voor kapitein Costa Concordia
26-01-2015 17:37 | Algemeen | auteur De Redactie

ROME - Het Italiaanse openbaar ministerie eist 26 jaar gevangenisstraf voor de kapitein van het vergane cruiseschip Costa Concordia. Kapitein Francesco Schettino 'heeft enkel en altijd aan zichzelf gedacht', zo heeft de strafzaak tegen hem volgens de aanklager uitgewezen.

Gezien de 32 opvarenden die de scheepsramp het leven kostte is de strafmaat zeker niet te hoog, verdedigde aanklager Maria Navarro zich maandag op voorhand in haar requisitoir. Er was op een strafeis van een jaar of twintig gerekend.

Navarro verweet Schettino dat hij vanaf het begin van het proces heeft gelogen, de slachtoffers nooit zijn verontschuldigingen heeft aangeboden en zijn leven heeft gered 'zonder dat hij zelfs maar natte schoenen opliep'. Ze vroeg de rechter de kapitein opnieuw in hechtenis te nemen en zijn paspoort en vaarbewijs in te trekken. Volgens de aanklager is Schettino vluchtgevaarlijk.

Schettino staat terecht voor dood door schuld, het veroorzaken van schipbreuk en het niet als laatste verlaten van het schip. De cruiseschipkapitein zelf is zich van geen kwaad bewust. Hij houdt vol dat het fatale rif bij Isola del Giglio niet op zeekaarten voorkwam en dat hij vanaf het eiland het reddingswerk wilde leiden en niet terug aan boord ging. En passant betichtte hij zijn bemanning van het niet uitvoeren of verkeerd begrijpen van zijn bevelen. Ook weigerende noodgeneratoren hebben volgens Schettino aan de ramp bijgedragen.

De verdediging krijgt vanaf 9 februari het laatste woord. Het vonnis volgt kort daarop. (Novum/AP)