Clicky


Zweedse ambassadeur geeft vertreksignaal goederentrein Coevorden-Malmö

Zweedse ambassadeur geeft vertreksignaal goederentrein Coevorden-Malmö
26-01-2015 17:10 | Algemeen | auteur De Redactie

COEVORDEN - De ambassadeur van Zweden in Nederland, Håkan Emsgård, geeft op 28 januari aaanstaande op de EuroTerminal in Coevorden het vertreksignaal voor de eerste goederenshuttle tussen Noord-Nederland en Malmö. In minder dan 24 uur staan vrachtwagenladingen uit Noord- en Oost Nederland op de Kombiterminal (in de haven) van het Zweedse spoorwegknooppunt. Met een directe aansluiting op lijndiensten op andere Zweedse bestemmingen als Örebro, Göteborg en Stockholm, maar ook Noorwegen.

De shuttle rijdt drie keer per week tussen beide terminals, met een tussenstop in Bad Bentheim, om daar extra lading te koppelen. Vanuit Zweden brengt de trein opleggers en containers naar Noord- en Oost Nederland, met aansluitingen naar onder andere Rotterdam. Per shuttle is er ruimte voor een kleine veertig eenheden. De lijndienst is een initiatief van de Bentheimer Eisenbahn en de Duitse railoperator Kombiverkehr. Het initiatief krijgt de warme steun van de provincie Drenthe en de gemeenten Emmen en Coevorden, die samenwerken binnen het project Dryport Emmen-Coevorden.

Duurzamer transport

De nieuwe shuttle levert een bijdrage aan de 'vergroening' van de logistiek door het van de weg naar het spoor verplaatsen van langeafstandsladingen. Het past binnen het INTERREG Noordzee Regio project Green Corridor s van de Europese Unie, dat onder meer gericht is op het terugdringen van de CO2-uitstoot van transport. Vanuit de Zweedse regio Skåne, wordt het initiatief ondersteund vanuit het project LOGISTIK for tomorrow, dat samenwerking en kennisdeling in de logistieke sector bevordert. De regio is dan ook erg enthousiast over het initiatief voor de spoorshuttle.

Economische relaties

De aankomst van de eerste goederenshuttle vanuit Coevorden in Malmö op 29 januari wordt daar gekoppeld aan een ontmoeting tussen ondernemers en politieke bestuurders uit Noord-Nederland en de regio Skåne. Deze bijeenkomst is bedoeld om de zakelijke en economische relaties tussen beide regio's te intensiveren en daarmee meer economische activiteit te genereren. Dit biedt kansen voor een verdere versterking van de internationale samenwerking tussen beide regio's.

Reactie wethouder

Wethouder Jan Zwiers van Economische Zaken is blij met de nieuwe verbinding: "De shuttleverbinding met Malmö is een belangrijke versterking van het vestigingsklimaat van onze regio. Door uitbreiding van logistieke capaciteit en bestemmingen zijn we voor een groter gebied interessant: Emmen, Hoogeveen, Hardenberg en Coevorden. Emmen en Coevorden geven hiermee steeds meer inhoud aan hun rol als logistieke draaischijf, op de goederenstromen van en naar de zeehavens van Rotterdam en Amsterdam. Daar maken we ons als gemeenten sterk voor. Deze ontwikkeling is belangrijk voor de groei van de werkgelegenheid waarnaar wij streven."