Clicky


Onthoofding gijzelaar schokt Japan

Onthoofding gijzelaar schokt Japan
25-01-2015 10:21 | Buitenland | auteur De Redactie

TOKYO - In Japan is geschokt gereageerd op de video waarop is te zien dat een van de twee door Islamitische Staat (IS) gegijzelde Japanners is gedood. Premier Shinzo Abe zei zondagochtend op de Japanse publieke zender NHK dat de video hoogstwaarschijnlijk authentiek is, hoewel het onderzoek nog niet is afgerond.

De bedroefde Abe condoleerde de familie en vrienden van het slachtoffer, de 42-jarige Haruna Yukawa, een avonturier die vorig jaar werd gegijzeld in Syrië. Hij eiste vervolgens de vrijlating van de 47-jarige journalist Kenji Goto, de andere gijzelaar. Goto zou in de video een foto tonen van de onthoofde Yukawa.

Abe wilde geen commentaar geven op de gevangenenruil die in de video wordt geëist. Hij zei alleen dat de overheid nog bezig was met de situatie, en herhaalde dat Japan terrorisme veroordeelt en daar niet voor buigt. "Ik ben sprakeloos", zei hij somber. "Wij keuren dergelijke daden ten sterkste af." Sommige critici vinden dat Abe zich assertiever had moeten opstellen in de gijzelaarscrisis.

Yukawa's vader vertelde tegen journalisten dat hij 'diep in zijn hart hoopt dat het nieuws van zijn zoons dood niet waar is.

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde de 'brutale moord' op Yukawa en bracht zondag zijn condoleances over aan Abe, nadat hij India was gearriveerd. In Obama's verklaring werd niet gezegd hoe de Verenigde Staten weten dat Yukawa dood is. Ook Obama riep op de tweede gijzelaar vrij te laten.

IS dreigde dinsdag in een videoboodschap met de onthoofding van de twee gijzelaars als Japan niet binnen 72 uur tweehonderd miljoen dollar naar de terreurbeweging zou overmaken. De nieuwe video is ook aan Goto's moeder, Junko Ishido, gestuurd. Ze gelooft niet dat de stem in de video van haar zoon is. "Ik ben doodsbang", zei ze tegen NHK. "Hij heeft kinderen. Ik bid dat hij snel terugkomt, en dat is alles wat ik wil."

Een woordvoerder van de Japanse regering zei dat het beeld- en geluidsmateriaal nog wordt bestudeerd, maar dat er geen reden is te twijfelen aan de authenticiteit van de video. (Novum/AP)