Clicky


Frankrijk gaat politie zwaarder bewapenen

Frankrijk gaat politie zwaarder bewapenen
21-01-2015 11:12 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - De politie in Frankrijk krijgt zwaardere wapens en betere uitrustingen tot haar beschikking. Het land creëert daarnaast 2600 nieuwe banen bij contraterreureenheden. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls woensdag gezegd.

De regering steekt de komende drie jaar 425 miljoen euro in terrorismebestrijding, zei Valls. Het inlichtingenapparaat wordt uitgebreid en het wordt makkelijker gemaakt om telefoons af te luisteren, zodat jihadisten en andere radicalen beter gevolgd kunnen worden. Internetproviders en sociale netwerken hebben volgens Valls de plicht mee te werken aan de nieuwe maatregelen.

Daarnaast heeft de regering besloten de plannen om te bezuinigen op defensie omgegooid. Er verdwijnen niet ruim 25 duizend banen bij defensie, zoals eerder was gepland, maar iets meer dan 18 duizend. Over het inkrimpen van defensie was al voor de bloedige aanslagen in en om Parijs overeenstemming bereikt. De inkrimping moet voor de zomer zijn beslag krijgen.

Bij de aanslagen van twee weken geleden vonden twintig mensen de dood. Onder de slachtoffers waren drie agenten. Na de aanslagen heeft de Franse regering zo'n tienduizend extra militairen ingezet in het hele land.

In totaal onderhouden volgens Parijs meer dan twaalfhonderd mensen banden met buitenlandse jihadstrijders. Onder de extremisten die naar Syrië en Irak zijn vertrokken om deel te nemen aan de strijd zijn ongeveer tien voormalige Franse militairen. De Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian benadrukte dat het gaat om 'zeldzame gevallen'.

Isabelle Falque-Pierrotin van de Franse privacywaakhond CNIL zei dat de inlichtingendiensten alleen meer privileges krijgen als er ook meer werk wordt gemaakt van het beschermen van persoonlijke gegevens. Burgerrechtenbeweging La Quadrature du Net, zei dat de plannen van Valls betekenen dat de vrijheid op internet verder wordt ingeperkt. De beweging beschuldigde de regering ervan de aanslagen gebruiken als voorwendsel om 'repressieve wetgeving erdoor te krijgen'. La Quadrature du Net heeft gewaarschuwd dat de grootschalige protesten in Frankrijk tegen terreur 'geen dekmantel moeten zijn voor een nieuw veiligheidsoffensief'. (Novum/AP)